Domáce meranie kyslíka v krvi: V čase korony vám zachráni život

2.6.2021 09:00

Nedostatok kyslíka v krvi môže mať fatálne následky na vaše srdce, mozog a ďalšie orgány. Aj keď sa cítite relatívne dobre, domáce monitorovanie pulzným oxymetrom vám môže zachrániť život. Je bezbolestné, rýchle a dokáže vás upozorniť na prítomnosť koronavírusu vo vašom tele.

Domáce meranie kyslíka v krvi: V čase korony vám zachráni život
Pexels

Potrebujete viac kyslíka?

Pulzný oxymeter je malé príchytné zariadenie, ktoré sa pripína na prst, ušný lalôčik alebo prsty na nohe. Neinvazívne a bezbolestne meria hodnoty pomocou infračerveného svetla. Slúži na informovanie, či nepotrebujete viac kyslíka. Úroveň nasýtenia kyslíkom je podiel množstva kyslíka, ktoré vaša krv v súčasnosti nesie, v porovnaní s maximom, ktoré dokáže uniesť. Nedostatok kyslíka (hypoxia) môže mať fatálne následky na vaše srdce, mozog a ďalšie orgány. 

U zdravého človeka sa hodnoty pohybujú na úrovni 95 − 99 %, u seniorov je normálna hladina ešte 93 %. Ak klesne pod 90 %, je potrebné kontaktovať záchrannú službu. Na presnosť čítania môže mať vplyv niekoľko faktorov: chladné ruky alebo zlý krvný obeh, lak na nechtoch alebo umelé nechty, veľmi tmavá pokožka alebo jasné svetlo priamo na pulznom oxymetri.

Ovládanie prístroja zvládnu aj deti alebo seniori. Prístroj sa nasunie na prst, meranie prebieha automaticky.

oxymeter Pexels

Pomôže monitorovať covid 

Práve v čase pandémie má oveľa väčšie využitie. Ľahko si aj doma skontrolujete hladinu kyslíku v krvi, ktorá ovplyvňuje vaše dýchanie. U pozitívnych pacientov na covid totiž saturácia kyslíka klesá pod 80 %, ide o kritický stav, aj keď sa človek cíti relatívne dobre. Samotní lekári preto považujú meranie koncentrácie kyslíka aj v domácom prostredí za užitočné. A pulzný oxymeter to umožňuje bez toho, aby bol človek v nemocnici. Stačí zaznamenávať, aké sú namerané hodnoty dvakrát denne. Ak začnú klesať, treba volať lekára. Samotná hladina pulzného oxymetra však nestačí na to, aby ste vedeli, ako veľmi ste chorí. 

Kto potrebuje pulzný oxymeter

Zariadenie využijete doma, ak chcete skontrolovať, či vám zaberajú lieky na pľúca, či zvládate zvýšenú fyzickú aktivitu alebo si sledovať spánkové apnoe. Je tiež potrebný na domáce použitie pre tých, ktorí trpeli na:

  • Infarkt
  • Zástavu srdca
  • Chronické ochorenia pľúc 
  • Anémiu
  • Rakovinu pľúc
  • Astmu

Na trhu existuje veľa druhov oxymetrov, od jednoduchých až po prepracované. Základným parametrom je jasný displej, ktorý sa dobre číta a vidieť ho aj v tme, rýchlo načítava pulz a je nastaviteľný na rôzne veľkosti.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok