Podľa Laššákovej sa Milanová nevie postarať o majetok rezortu. Taraba tvrdí, že by mala odstúpiť

TA3
1.6.2021 21:23

Múzeum SNP má prejsť pod rezort obrany. Ministerka kultúry Natália Milanová sa tak rozhodla bez konzultácií so samotným múzeom. Hostia relácie Téma dňa tvrdia, že sa na rokovaní Výboru NR SR pre kultúru a médiá stále nedozvedeli relevantné argumenty. Podľa nezaradeného poslanca Tomáša Tarabu by mala Milanová nasledovať ministra Mičovského a odstúpiť z funkcie.

screen_snp.jpg
TA3

Riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev jednoznačne odmieta, že by bol presun múzea z rezortu kultúry pod rezort obrany lepším riešením. "Je to nesystémová zmena, ktorá sa môže stať precedensom pre ďalšie riešenia v oblasti múzejníctva na Slovensku," Opísal aj situáciu na rokovaní Výboru NR SR pre kultúru a médiá. "Mrzí ma, že na výbore bolo povedané, že všetci ľudia, ktorí podpísali petíciu alebo odborníci, ktorí sa postavili za Múzeum SNP, sú nesvojprávni ľudia, ktorých som ja zmanipuloval," dodal s tým, že ho minister Naď a ministerka Milanová niekoľkokrát označili za klamára.

Bývalá ministerka kultúry Ľubica Laššáková tvrdí, že za svojho pôsobenia nikdy neuvažovala o presune Múzea SNP pod rezort obrany aj napriek tomu, že k takým ponukám došlo. “Vždy som to tak kulantne uzavrela tým, že je to majetok, ktorý sme od štátu dostali na to, aby sme ho zveľaďovali, takže neprichádza do úvahy presun pod ministerstvo obrany.” 

Milanová sa podľa jej slov nedokáže postarať o “svojich ľudí” a kultúru. “Ministerka Milanová sa nevie postarať o svoj majetok a najjednoduchšie je zbavovať sa ho,” dodala Laššaková s tým, že za 24 mesiacov svojho pôsobenie v rezorte, “dala múzeu viac ako 1 200 000 eur".

Laššáková verí, že sa transfer Múzea SNP dá zvrátiť. "Ak by múzeum prešlo pod iného zriaďovateľa, máme podmienku, aby prešlo ako celok,".

Nezaradený poslanec Tomáš Taraba je “šokovaný, že máme ministerku kultúry, ktorá sa s absolútnou radosťou zbavuje svojich najdôležitejších organizácií”. Dodal, že na výbore cítil “nevrlosť voči riaditeľovi múzea” zo strany ministerky, čo prerástlo do osobnej roviny. Rezort kultúry nepovedal podľa neho žiaden relevantný agument, prečo sa pre presun múzea rozhodol. “To, čo tam dnes predviedli, bolo absolútne dehonestujúce”. Taraba si myslí, že by mala Milanová nasledovať Mičovského a opustiť svoj post.

Mičev dodal, že v múzeu majú, čo sa týka revízie zbierok,  všetko v poriadku. “Nedostatky, ktoré sú tam, sa odstraňujú postupne a nevznikli za môjho riaditeľovania,” tvrdí s tým, že múzeum je vojenské iba z dvadsiatich percent. “Zaoberáme sa osudmi ľudí, rozprávame sa s priamymi účastníkmi, robíme vzdelávanie na školách,”. Potvrdil, že v prípade ak ku presunu múzea dôjde, odstúpi zo svojej funkcie riaditeľa.



zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok