Ako zvýšiť zaočkovanosť Slovákov? Toto odporúča konzílium odborníkov

TA3
1.6.2021 14:51

Cieľom ministerstva zdravotníctva je zaočkovať 60 % populácie. K dosiahnutiu tejto hranice nám však podľa aktuálnych dát chýbajú ešte dva milióny ľudí. Ako zrýchliť tempo vakcinácie? Konzílium odborníkov prišlo s vlastnými odporúčaniami.

očkovanie
TASR/Henrich Mišovič

"Očkovanie je najspoľahlivejší spôsob, ako sa občania Slovenska môžu chrániť pred ochorením Covid-19. Chránia ním nielen seba, ale aj osoby vo svojom okolí tým, že ich nenakazia," uvádza konzílium s tým, že očkovanie chráni aj pred ťažkým priebehom ochorenia a pred úmrtím na Covid. Aby sme zabránili tretej vlne a zaťaženiu zdravotníkov je dôležité zaočkovať čo najviac osôb.

Konzílium odborníkov odporúča:

  1. Očkovanie ponúknuť do ambulancií všeobecných lekárov pre dospelých. Lekár je najčastejší a najdôveryhodnejší zdroj informácií o očkovaní. Ak očkovanie odporučí a vykoná ošetrujúci lekár, tak sa občan s najväčšou pravdepodobnosťou zaočkovať dá.
  2. Prísť s vakcínami za občanmi do obcí. V spolupráci so starostami a všeobecnými lekármi organizovať očkovacie dni pre tých, ktorí majú problém prísť na očkovanie do očkovacieho centra.
  3. Pripraviť a robiť kampaň na regionálnej úrovni, zameranú na lokálne špecifiká, aj v jazyku menšín. Využiť pri tom miestne autority, webové stránky miest a obcí, sociálne siete, miestne rozhlasy. Informovať nielen o výhodách očkovania, ale aj odpovedať na často kladené otázky týkajúce sa obavy z nežiaducich účinkov, vyvracať klamlivé informácie odporcov očkovania.
  4. Umožniť objednávanie sa na termín, ktorý vyhovuje očkovanému a umožniť objednávanie viacerých osôb na jeden termín. Podporí sa tak organizované hromadné očkovanie osôb z jednej obce, alebo z jednej firmy.
  5. Podporovať zamestnávateľov v očkovaní zamestnancov, ktorí po zaočkovaní nebudú pre ochorenie Covid-19 chýbať v práci. Prísť s vakcínami do firiem, alebo zvážať zamestnancov do očkovacích centier.
  6. Očkovať aj zamestnancov našich firiem, ktorí sú cudzí štátni príslušníci. Zabráni sa tak dovlečeniu nákazy týmito pracovníkmi po dovolenke v ich vlasti.
  7. Pripraviť očkovanie v ambulanciách všeobecných lekárov pre deti a dorast, aby bolo možné očkovať deti staršie ako 12 rokov. Budú tak chránení pred nástupom do školy v septembri, deti totiž hrajú významnú úlohu pri šírení vírusu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok