Dodajte telu kolagén z prírodných zdrojov. Potraviny a výživové doplnky fungujú viac ako krémy

TA3/zm
3.6.2021 08:00

Kolagénu vďačíme za mladú pokožku aj pružné telo a kĺby. S pribúdajúcim vekom jeho prirodzený výskyt v organizme klesá, preto je dobré dopriať si extra porciu. Odporúčame siahnuť po prírodných zdrojoch.

Dodajte telu kolagén z prírodných zdrojov. Potraviny a výživové doplnky fungujú viac ako krémy
Pexels/ready made

Nerozpustná bielkovina zvaná kolagén je nášmu telu prirodzená. Tvorí asi desať percent celkovej hmotnosti a najväčšie zastúpenie, až 70 percent, má v koži. Existuje niekoľko typov kolagénov. Kým niektoré druhy sa tvoria v organizme len do veku tridsaťpäť rokov, produkcia iných klesá až okolo šesťdesiatky. Prevenciou nikdy nič nepokazíte, preto ho začnite prirodzene dopĺňať už teraz.

Potraviny s kolagénom

Jedným z najlepších prírodných zdrojov sú morské plody. Kolagén je vo veľkej miere zastúpený v rybách ako losos, makrela či tuniak. Pre naše zemepisné šírky je však najlepším jedlom obsahujúcim kolagén klasicky vývar z kostí. V rámci zeleniny môžete siahnuť po brokolici, špenáte či populárnych batátoch. A extra porcia kolagénu na vás čaká vo vaječnom bielku. Ten ho dokáže telu nielen doplniť, ale aj stimulovať jeho prirodzenú tvorbu.

Naopak, vyhnite sa nadmernej konzumácii cukru a tukov. Tie by mohli spôsobiť jeho rýchlejšie ubúdanie, pričom prirodzený úbytok je po tridsiatke až jedno percento ročne.  

Krémy nestačia

Samozrejme, slovo kolagén sa v ženskom svete najčastejšie skloňuje v kontexte kozmetických výrobkov. Mali by ste však vedieť, že cez pokožku sa dopĺňa pomerne obtiažne, pretože jeho molekuly sú príliš veľké na to, aby prenikli cez jednotlivé štruktúry kože. Takéto krémy majú účinok len povrchovo, keďže kolagén urobí na pleti neviditeľný film a tomu vďačíme za napnutý efekt tváre.

Jeho účinok zosilníte vnútorným užívaním. Ak vám klasické potraviny nestačia, populárne sú i kolagénové prášky a gély, ktoré jednoducho nasypete do vody, rozmiešate a vypijete. Jedná sa vlastne o kolagénové peptidy, ktoré putujú tráviacim traktom, krvou a lymfou tam, kde ich telo potrebuje. Majú výbornú vstrebateľnosť a telo ich dokáže rozložiť už do šesť hodín.

Pri výbere kolagénových výživových doplnkov by ste sa nemali dať zlákať len značkou a obalom, ale preštudovať si tiež, o aký kolagén sa jedná. Iný produkt si vyberiete, ak chcete posilniť kĺby a celkom odlišný, ak by ste chceli viditeľný výsledok na pleti a vlasoch. Vo všetkých prípadoch platí, že efekt sa dostaví pri pravidelnom užívaní približne po šiestich týždňoch.  

Kolagénové krémy majú účinok len povrchovo, keďže molekuly tejto bielkoviny sú príliš veľké na to, aby prenikli cez jednotlivé štruktúry kože.

Témy: Pokožka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok