Pri cirkevnom internáte objavili detský masový hrob. Nie je to výnimka, priznal Trudeau

TA3 TASR
1.6.2021 12:11

Po objavení masového hrobu s pozostatkami 215 detí pri niekdajšom štátnom internáte pre pôvodných obyvateľov prisľúbil kanadský premiér Justin Trudeau preživším z takýchto zariadení viac podpory.

Pri cirkevnom internáte objavili detský masový hrob. Nie je to výnimka, priznal Trudeau
TASR/AP

"Sľúbili sme konkrétne opatrenia, takýmto spôsobom budeme preživšie rodiny a pôvodných obyvateľov podporovať," povedal kanadský premiér v pondelok miestneho času bez uvedenia podrobností. "Žiaľ, nejde o žiadnu výnimku alebo ojedinelý prípad. Nebudeme sa predtým skrývať. Musíme uznať pravdu," dodal kanadský premiér. "Jedna tragédia, ktorá existovala tu v našej krajine, a my sa k tomu musíme priznať," dodal.

Pozostatky vyše dvoch stoviek detí sa našli na pozemku bývalej cirkevnej internátnej školy v meste Kamloops v provincii Britská Kolumbia. Škola vznikla pred vyše storočím a jej cieľom bola asimilácia pôvodných obyvateľov. Telá detí objavili pomocou špeciálneho radaru a niektoré z nich podľa zástupcov miestnej komunity nemali ani tri roky. Kanadskí indiáni sa teraz v súčinnosti s múzeami i súdnym lekárom usilujú získať akékoľvek záznamy o týchto úmrtiach.

Zariadenia známe ako "pobytové školy" boli od 17. storočia do 90. rokov storočia minulého v Kanade spravované a financované vládou. Prevádzkovali ich zväčša cirkvi a náboženské organizácie. Deti pôvodných obyvateľov boli odňaté svojim rodinám a umiestnené v takýchto zariadeniach, kde sa museli učiť tradície európskych kolonistov, aby zabudli na vlastný jazyk a kultúru. Násilie a pohlavné zneužívanie bolo v takýchto zariadeniach na dennom poriadku, približuje DPA.

Telá detí objavili pomocou špeciálneho radaru a niektoré z nich podľa zástupcov miestnej komunity nemali ani tri roky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok