Izrael môže voľnejšie dýchať. Očkovanie prinieslo ďalšie zmiernenie opatrení

TA3 TASR
1.6.2021 11:05

Izrael sa v utorok opäť viac priblížil k cieľu zrušiť proticovidové obmedzenia, keďže počet prípadov nákazy po celoštátnej očkovacej kampani zostáva stále nízky.

Izrael môže voľnejšie dýchať. Očkovanie prinieslo ďalšie zmiernenie opatrení
TASR/AP

Uvažujú aj o konci rúšok

Obyvatelia krajiny sa pri vstupne do reštaurácií a zábavných podnikov už nemusia preukazovať certifikátom o očkovaní a zrušené boli aj kapacitné obmedzenia pre obchody. Izraelský minister zdravotníctva Juli Edelstein uviedol, že jeho rezort bude počas nasledujúcich dvoch týždňov diskutovať o ukončení povinnosti nosenia rúšok v interiéri. "Izraelská ekonomika i verejnosť budú môcť voľnejšie dýchať," povedal Edlestein vo vyhlásení k zmenám.

Izrael však zostáva naďalej z veľkej časti uzavretý pre cestujúcich zo zahraničia s výnimkou prvostupňových príbuzných, niektorých expertov a zaočkovaných turistov zúčastňujúcich sa na pilotnom programe, spresnilo tamojšie ministerstvo pre cestovný ruch. Krajina v utorok zaznamenala len štyri nové prípady nákazy koronavírusom pri 350 aktívnych prípadoch. Na vrchole pandémie začiatkom tohto roka mal Izrael denne 100.000 nových prípadov a 88.00 aktívnych.

Mnohí sú už zaočkovaní

Zmeny v reštriktívnych opatreniach sú možné po tom, čo Izrael dostal milióny dávok vakcíny Pfizer/BioNTech. Viac než 90 percent obyvateľov Izraela vo veku 50 a viac rokov je zaočkovaných či má ochorenie Covid-19 už prekonané. Deti v školách naďalej musia nosiť rúška, keďže vakcinácia obyvateľov pod 18 rokov ešte vo veľkom neprebieha, píše AFP.

Prípady ochorenia Covid-19 medzi Palestínčanmi v Predjordánsku počas uplynulých týždňov po distribúcii vakcín v rámci medzinárodnej iniciatívy COVAX takisto klesli. Izrael čelil kritike za odmietnutie očkovať väčšinu Palestínčanov žijúcich v Predjordánsku alebo v pásme Gazy, ktoré je pod izraelskou blokádou. Izraelskí občania žijúci v osadách v Predjordánsku však boli oprávnení zúčastniť sa očkovacieho programu krajiny. Izrael uviedol, že sa získavanie vakcín pre Predjordánsko a Gazu je zodpovedná palestínska administratíva, dodáva AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok