Čína hlási prvý prípad nákazy človeka vtáčou chrípkou

TA3 TASR
1.6.2021 09:18

V Číne potvrdili prvý prípad nákazy človeka kmeňom vtáčej chrípky H10-N3 na svete. Pacientom je 41-ročný muž z východočínskej provincie Ťiang-su. Národná zdravotnícka komisia ale neuviedla, ako sa Číňan vírusom nakazil.

 Nakazeným je 41-ročný muž z mesta Čen-ťiang. Muža 28. apríla hospitalizovali po tom, ako sa u neho prejavili prvé príznaky vrátane horúčky. Nákazu vtáčou chrípkou však uňho potvrdili až 28. mája. Úrady neuviedli, ako sa muž nakazil.

"Išlo o náhodný medzidruhový prenos. Riziko prenosu väčšieho rozsahu je nízke,“ píše sa v správe NHC, podľa ktorej nezaznamenali žiaden iný prípad prenosu tejto formy vtáčej chrípky na človeka. Kmeň H10N3 podľa čínskych úradov nespôsobuje závažný priebeh ochorenia.

V Číne evidujú niekoľko druhov vtáčej chrípky a sporadicky dôjde aj k prenosu na človeka. Obyčajne ide o ľudí, ktorí s hydinou pracujú. Medzi rokmi 2016 a 2017 zomrelo v dôsledku nákazy vtáčou chrípkou H7N9 približne 300 ľudí. Odvtedy nezaznamenali zvýšený počet prípadov prenosu nákazy na človeka, uvádza agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok