U nás sa kamzíkom darí, v ČR ich musia zachraňovať

SITA
15.10.2012 18:04

Slovenskí experti na kamzičiu populáciu navštívili v uplynulých dňoch kolegov v Čechách, kde za posledné roky populáciu kamzíkov v Jeseníkoch zdecimovali poľovníci, ale aj pytliaci, z 800 jedincov na hranicu ich prežitia - terajších 100 kusov

U nás sa kamzíkom darí, v ČR ich musia zachraňovať
TA3

Ako agentúru SITA ďalej informoval hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano, hlavným dôvodom tejto návštevy bola odborná diskusia na konferencii v bruntálskom múzeu v Moravskosliezskom kraji pri príležitosti stého výročia od rozhodnutia presunúť kamzíka z Álp do českých Jeseníkov, kde žijú dodnes. Pracovníci Správy Tatranského národného parku podľa jeho slov hovorili s českými kolegami o vedeckých poznatkoch, ktoré z praxe získali počas skúmania života kamzíkov.

Občianske združenie Jesenický kamzík svojou aktivitou prenieslo problém s klesaním počtu kamzíkov v Českej republike až do parlamentu a získalo za tri roky 25-tisíc podpisov na podporu záchrany kamzíka v Jeseníkoch. Aktivity podporila aj Jesenická lesnícka spoločnosť.

"Na Slovensku sa, naopak, stav kamzičej populácie stabilizoval, pričom podľa posledného sčítania kamzíkov na jar tohto roku žije v Tatrách vrátane poľskej časti 950 kamzíkov," uviedol hovorca envirorezortu Stano. Z toho na slovenskej strane Tatier napočítali ochranári zo Správy TANAP-u celkovo 675 jedincov.

Pracovníci Správy Tatranského národného parku sa už niekoľko rokov angažujú a pomáhajú pri príprave osláv prenesenia kamzíkov z Álp do českých Jeseníkov. "Spoločne so Šumperským múzeom sa podieľali pri výstave Kamzík horský a taktiež pomáhali pri nakrúcaní spoločného koprodukčného filmu Kamzík horský, ktorý získal niekoľko ocenení," uzavrel pre agentúru SITA hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok