E-mailové adresy podporovateľov Navaľného mal ukradnúť bývalý zamestnanec jeho fondu

TA3 TASR
31.5.2021 17:28

Z krádeže e-mailových adries asi pol milióna priaznivcov odsúdeného ruského opozičného politika Alexeja Navaľného je podozrivý bývalý zamestnanec nadácie Fond boja proti korupcii. Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy o tom v pondelok informoval riaditeľ FBK Ivan Ždanov, ktorý dodal, že podozrivý muž dostal za krádež adries odmenu milión rubľov (vyše 11.000 eur).

E-mailové adresy podporovateľov Navaľného mal ukradnúť bývalý zamestnanec jeho fondu
TASR/AP

Veľká suma peňazí

Tento muž, aktivista Fiodor Gorožanko z Petrohradu, však obvinenia FBK odmieta. Tím FBK zistil, že na bankovom účte Gorožanka, ktorý bol v FBK známy svojimi finančnými problémami, sa objavila veľká suma peňazí, čo považuje za dôkaz zodpovednosti za únik dát.

Fond tvrdí, že Gorožanko, ktorý sa v čase svojho zamestnaneckého pomeru venoval rozposielaniu e-mailov, mal API kľúč na ovládanie servera.  Z vyšetrovania fondu vyplýva, že k úniku dát došlo nie na webe Slobodu Navaľnému, ale v rámci poštovej službe Mailgun, ktorej prostredníctvom sa zasielali správy potvrdzujúce registráciu na webe. Vo fonde považovali službu Mailgun za spoľahlivú, pričom výhodou bolo aj to, že nesídli v Rusku, dodal spravodajský server Novaja gazeta.  

Masívne prepúšťanie

Zatiaľ neznámi hekeri zverejnili na internete databázu Navaľného priaznivcov, ktorí v apríli potvrdili záujem o účasť na zhromaždení na podporu opozície. Po tom, ako z databázy fondu unikli e-mailové adresy Navaľného podporovateľov, sa napr. v dopravnom podniku Moskvy, najmä v jeho odbore pre metro, začalo masívne prepúšťanie, ktoré sa týkalo výlučne ľudí, čo sa predtým zaregistrovali na webe zriadenom na podporu väzneného Navaľného.

O tejto kauze pred časom písal aj ruský denník Kommersant, ktorý sa odvolal na odborovú organizáciu pracovníkov moskovského metra. Ministerstvo dopravy a vedenie metra odmietlo tieto informácie komentovať.
       

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok