Náklady na pandémiu sú vyše tisíc eur na osobu. Vakcína je záchranou aj pre ekonomiku

TA3
31.5.2021 14:15

"Najlepším spôsobom, ako znížiť náklady pandémie, je očkovanie," tvrdí Útvar hodnoty za peniaze. Zdôrazňuje, že podpora očkovania z verejných zdrojov je aj najefektívnejšou pomocou domácej ekonomike. Informuje o tom na svojom Facebooku Ministerstvo zdravotníctva SR.

korona čísla
TASR/AP (ilu)

Slovensko za pandémiu zaplatí podľa údajov vládnych analytikov až 5,6 miliardy eur, čo je približne 1 260 na eur na dospelú osobu. "Pritom očkovanie jedného dospelého na Slovensku stojí štát zhruba 40 eur," pripomínajú analytici s tým, že koronavírus u nás spôsobil obrovské škody, čo sa prejavilo vo vysokom počte obetí, poškodení zdravia a nepriaznivým vplyvom na ekonomiku. Pandémia tak priniesla "najhoršiu recesiu od druhej svetovej vojny".

"Pandémia bude mať negatívny vplyv na dlhodobý vývoj v dôsledku zavretých škôl alebo vplyvu dlhého covidu," píšu analytici. "Nezaočkovanie obyvateľov predstavuje výrazné riziko nielen pre zdravie, ale aj výrazné riziko vysokých nákladov pre ekonomiku," varujú.

Podľa analytikov je aktuálne na Slovensku zaočkovaných aspoň prvou dávkou 31 percent populácie. Upozorňujú však, že čakáreň sa vyprázdňuje. Napriek tomu, že vakcíny sú bezpečné aj efektívne, stále existuje na Slovensku množstvo ľudí, ktorí vakcínu odmietajú. Podľa analytikov je to viac ako tretina ľudí. "Očkovanie je nutným krokom, aby sa predišlo ďalším zdravotným problémom a hospodárskym škodám," konštatuje Útvar hodnoty za peniaze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok