Výbor na kontrolu SIS bude v stredu hovoriť o stretnutí politických špičiek

TA3
31.5.2021 13:49

Mimoriadne rokovanie Osobitného kontrolného výboru Národnej rady SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby bude v stredu o 10.00 h. Pre TASR to uviedol predseda výboru Marián Saloň (Smer-SD). Na výbore sa majú rozprávať o medializovaných informáciách súvisiacich so stretnutím špičiek štátu v budove SIS. Saloň predpokladá, že sa budú rozprávať aj o správe, ktorá bola prednesená v parlamente a mala sa dostať na verejnosť.

Saloň uviedol, že výbor na túto tému zvolal ešte minulý týždeň, ten sa vtedy neuskutočnil, preto ho presunul na stredu. Na výbor by mal prísť aj riaditeľ SIS Michal Aláč. Šéf SIS je podľa Saloňa pozývaný na každé zasadnutie výboru.

O stretnutí najvyšších predstaviteľov štátu v SIS, ktoré bolo 17. mája, rokovali minulý týždeň poslanci na neverejnej mimoriadnej schôdzi. Inicioval ju Smer-SD. V pléne NR SR mal vtedy predseda parlamentu Boris Kollár predniesť správu SIS, ktorá má potvrdzovať existenciu pracovnej skupiny ovplyvňujúcej konania v trestných veciach. Následne mal obsah tejto správy kolovať na verejnosti. Národný bezpečnostný úrad varoval pred ďalšou distribúciou alebo medializáciou materiálu, ktorý je šírený ako utajovaná správa SIS.

Podpredseda výboru Gábor Grendel uviedol, že všetky úniky sa podľa medializovaných informácií týkajú údajnej manipulácie kajúcnikov pri vyšetrovaní korupcie. "Ak takéto pochybnosti sú, nemali by byť utajované. Naopak, mali by byť verejne pomenované a prešetrené," vyhlásil na sociálnej sieti s tým, že sa o tom majú rozprávať na výbore.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok