Školskí zamestnanci vstúpia do ostrého štrajku, potrvá do odvolania

TA3, TASR
15.10.2012 14:52

Zamestnancom školstva sa nepozdáva zvýšenie platov o 5%, a tak budú štrajkovať. Na tlačovej konferencii vo Vysokých Tatrách to potvrdil šéf Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek.

Školskí zamestnanci vstúpia do ostrého štrajku, potrvá do odvolania
TASR

Štrajk počas rozhodovania o rozpočte

Rada školských odborov na dnešnom rokovaní v Tatrách rozhodla, že pedagogickí i nepedagogickí zamestnanci budú štrajkovať od 26. novembra v čase od 6. hodiny. O konci štrajku následne rozhodne štrajkový výbor. Tento dátum si školskí zamestnanci nevybrali náhodou, práve v tom čase by totiž poslanci Národnej rady SR mali rozhodovať o rozpočte na budúci rok.

„Očakávali sme od vlády SR v zmysle jej programového vyhlásenia, že konečne začne so systémovým riešením dlhodobo kritickej situácie vo financovaní a odmeňovaní v rezorte školstva,“ zdôvodnil Ondek. Odborári trvajú na svojich požiadavkách, okrem iného chcú 10%-né zvýšenie miezd a navýšenie podielu HDP pre školstvo z rozpočtu SR každoročne minimálne o 10 miliónov eur.

Štrajk bude podľa Ondeka prebiehať podobne ako to bolo 13. septembra, kedy sa školy zavreli. Školskí odborári však chcú do 26. novembra s kompetentnými rokovať, šéf odborov vyhlásil, že možno k štrajku nedôjde. „Veríme, že vyhlásenie štrajku otvorí cestu k úspešnému rokovaniu s prezidentom SR, predsedom vlády SR a poslancami NR SR o našich požiadavkách,“ konštatoval Ondek.

Kažimír ponúkol 5 percent

Minister školstva Dušan Čaplovič minulý týždeň zdôraznil, že 5%-né navýšenie je maximálna úroveň nárastu miezd, ktorá nadväzuje na možnosti budúcoročného rozpočtu.

Návrh ministra financií Petra Kažimíra zvýšiť základné platy školských zamestnancov o päť percent odborári odmietli. Podľa jeho návrhu by si učitelia od nového roka mali k výplate prilepšiť o 32 eur, nepedagogickí zamestnanci o 18 eur. Opatrenie by sa však nedotklo vysokoškolských učiteľov.

Školský odborový zväz poslal premiérovi Robertovi Ficovi list, v ktorom ho žiada o zlepšenie finančnej situácie v školstve. "Poprosili sme ho, aby svojou osobnosťou ovplyvnil túto situáciu," poznamenal líder Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek.

Beblavý: Zodpovednosť nesú šéfovia rezortov

Za ďalší štrajk školských zamestnancov nesú politickú zodpovednosť šéf rezortu školstva Čaplovič a minister financií Kažimír. Myslí si to opozičný poslanec za SDKÚ Miroslav Beblavý.

„Návrhom, ktorý vláda dala odborárom, prevzala za takýto štrajk politickú zodpovednosť, pretože
nielenže celkom nevyhovela požiadavkám učiteľov, ale tá miera ústretovosti bola taká nízka, že to nie je prekvapujúce, že sa učitelia takto rozhodli,“ povedal poslanec.

Beblavý si myslí, že vláda pri rokovaní s odborármi zvolila „mierne arogantný nátlakový prístup“. „Prístup vlády bol evidentný – nerokovať do poslednej chvíle pred schvaľovaním rozpočtu, potom im na poslednú chvíľu ponúknuť veľmi skromné návrhy a dúfať, keď budú vedieť, že im už nič iné vláda neponúkne, tak schválením rozpočtu učitelia ustúpia,“ zhodnotil.

Poslanec SaS Martin Poliačik tvrdí, že v štátnom rozpočte naozaj nie je peňazí nazvyš. Na druhej strane vraví, že vláda chce „ošklbať“ o peniaze toľko ľudí, že by sa dalo nájsť aj 10 miliónov eur na desaťpercentné zvýšenie platov učiteľov, ktoré školskí zamestnanci požadovali na budúci rok. "Ohlásený štrajk je zákonitý krok, lebo minister školstva nerobí zatiaľ nič, čím by školstvu pomáhal. Realizuje nejakú svoju vlastnú víziu, ktorá vôbec nepatrí do 21. storočia,“ dodal Poliačik.

Čaplovič rozhodnutie akceptuje

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Dušan Čaplovič rešpektuje dnešné rozhodnutie Rady odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku neprijať ponuku vlády na zvýšenie platov pracovníkov školstva. Minister je naďalej presvedčený, že návrh súvisiaci so zvýšením miezd bol realistický a zohľadňoval finančné možnosti krajiny v čase nevyhnutnej konsolidácie verejného rozpočtu.

"Pracovníci školstva boli tou kategóriou zamestnancov, kde sa platy v roku 2013 mali zvýšiť v priemere o 5%, čo je približne 36 eur, pričom ostatní zamestnanci štátnej, verejnej sféry budú mať mzdy zmrazené na úrovni tohto roka, resp. dôjde k ich zníženiu," uvádza sa vo vyjadrení rezortu.

Dnešný postoj odborov nič nemení na ministrovom úsilí postupne realizovať ďalšie kroky smerujúce ku skvalitneniu vyučujúceho procesu, zvyšovaniu spoločenského postavenia učiteľov, pričom mzdové otázky sú jedným z nevyhnutných krokov k dosiahnutiu toho dlhodobého cieľa, dodáva sa v reakcii rezortu.

Záznam z tlačovej besedy odborov

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok