Menštruačné kŕče zmierni čaj, sex aj olivový olej. Čo vyskúšate ako prvé?

30.5.2021 14:02

Menštruačné kŕče obťažujú ženy viacmenej každý mesiac. U niektorých sú také silné, že ovplyvňujú pracovný aj súkromný život. A pritom stačí tak málo, urobiť pár opatrení a bolesť zmiernite lacnou a rýchlou domácou liečbou.

Menštruačné kŕče zmierni čaj, sex aj olivový olej. Čo vyskúšate ako prvé?
Pexels

Lekári dali silným menštruačným kŕčom názov dysmenorea. Trpí ňou viac ako polovica žien každý mesiac. Aj keď nie sú prejavom vážneho zdravotného stavu, spôsobujú žene minimálne dva dni veľký diskomfort. Predpokladá sa, že dysmenoreu spôsobujú zlúčeniny známe ako prostaglandíny. Pred začiatkom menštruácie sa zvyšuje ich hladina v sliznici maternice. Najvyššia je v prvý deň menštruácie. Ďalšie dni už pomaly klesá a bolesť ustupuje.

Kŕče liečte doma

Ak máte skutočne extrémne silné bolesti, navštívte lekára, aby vám predpísal lieky. Na zníženie bolesti pri menštruácii však poznáme pár bezpečných a účinných domácich trikov. 

joga Pexels

Joga zrelaxuje svaly 

Pravidelné cvičenie jogy môže skutočne pomôcť vašim kŕčom, cvičením si naťahujete a uvoľňujete aj svaly maternice. Vyskúšajte jogu aspoň raz týždenne po dobu troch mesiacov a menštruačné bolesti sa utlmia. 

Výhrevný vankúš upokojí teplom

Maternica je sval, takže všetko, čo pomáha relaxovať svaly, napríklad pôsobenie tepla, môže byť prospešné. Lokálne aplikované teplo je údajne účinné ako ibuprofen. 

Akupunktúra uvoľní nervy 

Aj akupunktúra môže pomôcť zmierniť kŕče. Predpokladá sa, že táto staroázijská liečebná metóda uvoľňuje nervový systém, umožňuje prúdenie väčšieho množstva krvi do vnútorných orgánov a tlmí zápal. A nemá žiadne vedľajšie účinky.

caj Pexels

Bylinkový čaj upokojí 

Čaje na menštruačné bolesti pijú ženy v mnohých kultúrach po celé storočia. Odporúča sa čaj z harmančeka a mäty piepornej, pretože sú pre telo upokojujúce. Ďalšie tipy na čaje spojené s liečbou dysmenorey sú zo zázvoru alebo feniklu.

Telo si pýta viac horčíka 

Zdá sa, že horčík v strave pomáha zmierňovať bolesti pri kŕčoch. Nachádza sa v mnohých potravinách, vrátane mandlí, čiernych fazúľ, špenátu, jogurtu a arašidového masla. 

Esenciálne oleje vyženú bolesť

Aj esenciálnym olejom sa darí zmierňovať menštruačné kŕče a bolesti. Mnohé, ktoré sú považované za užitočné, obsahujú levanduľu, šalviu lekársku a majoránku. Kupujte iba vysoko kvalitné  a čisté oleje. Môžete ich vmiešať do neparfumovaného krému, pleťového mlieka alebo nosového oleja pred jeho nanesením na pokožku, aby nedošlo k podráždeniu.

Cvičenie (alebo orgazmus) zlepší náladu

Je známe, že prírodné endorfíny v tele nám zlepšujú náladu, ale majú tiež tlmiaci účinok na bolesť. Endorfíny nám najrýchlejšie vyvolá aeróbne cvičenie, ale aj sex. 

šalat Pexels

Zmena stravy upraví cyklus

Ženám s dysmenoreou pomáha vegetariánska strava s nízkym obsahom tukov. Začnite teda tým, že vymeníte menej zdravé tuky, ako sú tie nasýtené v živočíšnych produktoch, za zdravšie nenasýtené v olivovom oleji. Vegetariáni majú celkovo nižší zápalový stupeň v tele, ktorého nárast vyvoláva práve živočíšna strava a proteíny. Mnohým ženám sa dokonca prechodom na vegetariánsku stravu upravil aj samotný cyklus. 

Lieky proti bolesti úplne na záver

Užívanie protizápalových liekov ako je ibuprofen je jedným z najlepších spôsobov na potlačenie bolesti v tomto ťažkom období, pokiaľ vám žiaden z našich domácich tipov nepomohol. Lieky potláčajú zvyšovanie hladiny prostaglandínov. Opatrne však aj s nimi, najmä ak ste mali v minulosti problémy so žalúdkom alebo obličkami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok