Viete si predstaviť žiť v jurte? Mladý pár z nej vytvoril moderné bývanie

TA3
30.5.2021 07:00

Alternatívne formy bývania sú v súčasnosti čoraz populárnejšie. Dvojica Zach a Nicol z amerického štátu Oregon sa rozhodla pre naozaj netradičné domovy. Život v prerobenej dodávke vymenili za unikátnu jurtu s priemerom 9 metrov, ktorú si sami navrhli a za pomoci rodiny a priateľov aj postavili.

Viete si predstaviť žiť v jurte? Mladý pár z nej vytvoril moderné bývanie
youtube.com / Living Big In A Tiny House

Pri slove „jurta“ si väčšina z nás pravdepodobne predstaví Mongolsko a kočovné kmene, pre ktoré je stan s kruhovým pôdorysom tradičným obydlím. Jurty sú však rozšírené po celej Strednej Ázii a líšia sa svojou veľkosťou, použitým materiálom či výzdobou. Zvyčajne pozostávajú z drevenej konštrukcie, kvalitnej plachty a izolačného materiálu, akou je napríklad ovčia vlna či slama. Jurty však v poslednej dobe zažívajú svoj „boom“ a postupne si ich ľudia obstarávajú aj do svojich záhrad, namiesto záhradných domčekov či víkendových chát. 

Postavili si ju svojpomocne

Dvojica sa do Oregonu presťahovala kvôli práci. „Rozhodli sme sa, že vyskúšame žiť trochu netradičným spôsobom. Postaviť jurtu bola pre nás dizajnová, ale aj stavebná výzva. Naším cieľom bolo navrhnúť ju v modernom štýle, a tak, aby si aj ľudia, ktorí by v nej za normálnych okolností žiť nechceli, povedali, že v nej žiť chcú,“ prezrádza Zach pre livingbiginatinyhouse.com.

Vyšla ich na 65-tisíc dolárov

Americký pár sa rozhodol prepojiť dlhú tradíciu jurty s moderným vybavením, z čoho vznikol plne funkčný, otvorený a zároveň dizajnový priestor, píše portál livingbiginatinyhouse.com Plnohodnotné bývanie o veľkosti približne 68 m2 zahŕňa obývačku, kuchyňu, pracovňu, kúpeľňu s kompostovacou toaletou a spálňu vo forme kruhového loftu, ktorej obvod lemuje vyše štyridsať izbových rastlín. 

Pri zariaďovaní museli brať ohľad na to, že ide o kruhový pôdorys. Priehľadná fólia po obvode jurty, ako aj okno v kupole poskytujú dostatočný prísun slnečného svetla a možnosť pozorovať hviezdy priamo z postele. 

Stavba jurty vyšla dvojicu na 65-tisíc dolárov, z čoho 41-tisíc minuli na základy a konštrukciu stavby. Zvyšok sumy predstavujú spotrebiče, nábytok a vybavenie. 



zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok