Vreckové môžu mať už aj prváci, budú zodpovednejší a samostatnejší

TA3/zm
31.5.2021 16:00

Deti by sa s peniazmi mali stretávať od detstva, čo nemusí nutne znamenať, že im od malička dávate vreckové. Základom je vysvetliť im, odkiaľ sa berú v peňaženkách rodičov.

Vreckové môžu mať už aj prváci, budú zodpovednejší a samostatnejší
Pexels/cottonbro

Mnoho rodičov drží deti od finančných tém bokom, pritom im tak berú cennú lekciu, ktorá ich pripravuje na život. Už od útleho detstva je totiž podľa odborníkov dobré deťom vysvetľovať, že peniaze získavajú za prácu, nie len tak za nič. Vhodný spôsob zvoľte podľa veku dieťaťa.

Škôlkari

Vo veku od troch do piatich rokov je dobré svojim potomkom ukazovať financie v podobe zábavy, napríklad hry na obchod. Tam sa po prvýkrát stretnú s tým, že nič nedostanú len tak, ale vymieňajú tovar za papieriky a mince. Vyskúšajte si s deťmi obe role, raz budú predavačmi oni, inokedy vy. Pre najmladších je veľmi cenná skúsenosť vidieť tok peňazí z oboch strán, nie len pri míňaní, ale i pri zarábaní.

Následne takéto hry prepojte deťom aj realitou, keď sa ocitnete v akomkoľvek obchode. Samozrejme, najviac vnímavé budú, ak sa bude jednať o hračkárstvo. Výsledkom nemusí byť, že kúpite nejakú hračku. Naopak, vyskúšajte synovi či dcére povedať, že musí počkať do výplaty, alebo že je niektorá hračka pre vás pridrahá. Predškoláci potrebujú získať celé spektrum zážitkov s platením, nie len jednotvárne nakupovanie všetkého, čo si zmyslia.

V tomto období môžete svojim ratolestiam zaviesť aj ich prvé šetrenie, ku ktorému však musia pristupovať aktívne samotné deti. Jednak by si mali zarobiť nejakou jednoduchou prácou, ale najmä by mali mať cieľ, na čo sporia.

Vreckové pre deti Pexels/cottonbro

Prvý stupeň

Keď vaše deti začnú chodiť do školy, je čas na prvé vreckové. V skutočnosti vôbec nejde o sumu, ktorú mu určíte. Mohli by to byť pokojne len dve eurá na týždeň. Ako rodič sledujete celkom inú vec, a to, či si dieťa minie peniaze ihneď, alebo bude zvažovať, čo za ne kúpi. Prípadne si odloží vreckové z jedného týždňa, a až keď bude mať vyššiu sumu niečo si dopraje. Podľa toho budete vedieť, v čom treba ratolesti ďalej finančne usmerniť.

Od šiestich rokov by ste mali potomkov aktívne zapájať aj do nakupovania potravín, získajú tým do budúcna samostatnosť a schopnosť rozhodovať sa. Skúste napríklad dieťaťu zadať limit dve eurá a za ne nech vyberie povedzme kečup. Nediktujte konkrétnu značku, rozhodovanie je na ňom a následne môže prísť usmernenie, prečo sa výrobok oplatí alebo neoplatí v porovnaní s ostatnými.

Násťroční

S pubertou prichádzajú celkom nové nároky, ako je potreba dieťaťa moderne sa obliekať, hrať online hry, ísť so spolužiakmi do fastfoodu alebo do kina... Vreckové vo veku od jedenásť rokov začína plniť funkciu „výplaty“. Tak ako si dospelí musia financie rozplánovať, najskôr zaplatiť účty a až potom si niečo dopriať, podobne by ste to mali učiť aj svoje deti.

Suma určená ako vreckové zodpovedá ekonomickej situácii rodiny, naučiť deti hospodáriť dokážete rovnako s desiatimi ako aj s päťdesiatimi eurami. No keďže s rozpočtom ešte len začínajú, odborníci odporúčajú dávať vreckové na týždennej báze, nie na mesačnej. Násťročným sa tak bude jednoduchšie učiť princíp fungovania – tento týždeň si doprajem lístky do kina, budúci týždeň si odložím, aby som si na konci mesiaca mohol kúpiť napríklad tenisky.

Základné ošatenie by síce nemalo byť predmetom vreckového, ale ak si vaše ratolesti chcú dopriať niečo extra, čo nie je nutnosť, ale skôr rozmar, potom by mali poznať za to cenu.

Od šiestich rokov by ste mali deti aktívne zapájať aj do nakupovania potravín, získajú tým do budúcna samostatnosť a schopnosť rozhodovať sa.

Témy: peniaze
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok