Vo Vietname objavili novú mutáciu, šíri sa rýchlejšie ako ostatné

TA3
29.5.2021 12:35

Obyvateľov Vietnamu straší nová mutácia koronavírusu. Podľa ministerstva zdravotníctva ide o kombináciu indického a britského typu koronavírusu. Podľa odborníkov môže byť táto mutácia príčinou náhleho nárastu počtu nových prípadov v krajine.

 Genetickým sekvenovaním sa zistilo, že nový variant je  "hybridom" kmeňov koronavírusu SARS-CoV-2, ktoré boli prvýkrát zistené v  Británii a Indii, uviedol minister zdravotníctva Nguyen Thanh Long. Minister dodal, že nový variant sa prenáša najmä vzduchom a replikuje sa mimoriadne rýchlo. Pred Longovým oznámením bolo vo Vietname známych sedem prípadov nákazy novým variantom koronavírusu.

Snažia sa zrýchliť očkovanie

Vietnam bol jednou z mála krajín sveta, ktoré dokázali udržať šírenie koronavírusu nového typu pod kontrolou. Vďaka dobre fungujúcemu systému verejného zdravotníctva, karanténnym táborom prevádzkovaným armádou a prísnym a cieleným lockdownom sa počty prípadov držali na nízkej úrovni, a to až do konca apríla, keď začali v krajine evidovať prudký nárast počtu infikovaných.

Mnoho z nedávnych prípadov nákazy bolo zistených v dvoch priemyselných provinciách na severe Vietnamu, Bac Ninh a Bac Giang, kde sa nachádzajú veľké továrne vrátane podnikov prevádzkovaných juhokórejským technologickým gigantom Samsung. Vo štvrtok tam začali očkovať státisíce továrenských robotníkov.

 Vietnam s 90 miliónmi obyvateľov má zaočkovaných vyše milión svojich občanov, ale teraz sa snaží očkovanie zrýchliť. Zostávajú mu takmer dva milióny dávok vakcíny od spoločnosti AstraZeneca a dohodol si zmluvu na kúpu vyše 30 miliónov dávok vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech. Ázijská krajina vedie aj rokovania s Ruskom o výrobe jeho vakcíny Sputnik V, ako píšu štátne médiá, ale pracuje tiež na vývoji vlastnej vakcíny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok