Vláda chce posilniť byrokraciu o tisícky úradníkov, tvrdí SaS

SITA
15.10.2012 11:40

Návrh štátneho rozpočtu na budúci rok počíta s nárastom zamestnancov vo verejnej správe o 5 662 a v ústrednej štátnej správe dokonca o 7185 zamestnancov, tvrdí Jozef Kollár. Rezort financií oponuje, že počet úradníkov naopak poklesne.

Vláda chce posilniť byrokraciu o tisícky úradníkov, tvrdí SaS
SITA

Vláda Roberta Fica v budúcom roku zvýši podľa poslanca SaS Jozefa Kollára počet úradníkov o niekoľko tisíc. Ako povedal Kollár, vyplýva to zo zverejneného návrhu štátneho rozpočtu na rok 2013.

Návrh štátneho rozpočtu na budúci rok počíta s nárastom zamestnancov vo verejnej správe o 5 662 a v ústrednej štátnej správe dokonca o 7 185 zamestnancov. „Prvá vláda Roberta Fica si dala v rokoch 2006 až 2010 za cieľ znížiť počet pracovníkov vo verejnej správe o 20 percent. Nielenže počet úradníkov neklesol, ale budúci rok ich bude výrazne viac,” upozornil Kollár.

Podľa Kollára síce premiér Robert Fico nedávno hovoril o radikálnom šetrení, ukazuje sa, že to boli len prázdne reči. „Ľudia nemajú z čoho žiť a vláda chce dať stovky miliónov eur na ďalších úradníkov,“ povedal poslanec za SaS.

Podľa Jozefa Kollára je návrh budúcoročného rozpočtu demotivujúci a nespravodlivý najmä pre podnikateľov, pretože maximálne sťažuje podnikateľské prostredie. Hoci úsilie vlády znížiť deficit pod tri percentá schvaľuje, Ficovmu kabinetu sa to podľa neho nepodarí spôsobom, aký v stredu schválila vláda.

Rezort financií: Počet úradníkov klesne

S vyhlásením SaS nesúhlasí ministerstvo financií. "V návrhu rozpočtu verejnej správy je uvedené, že klesá počet úradníkov o 310 osôb. Priemerný mzdový výdavok vo verejnej správe klesá v budúcom roku medziročne o viac ako 18 eur na 779,89 eur a o viac ako 21 eur v porovnaní s rokom 2011," uviedol poradca podpredsedu vlády a ministra financií Radko Kuruc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok