Najväčšia slovenská "momka" končí. Starosta prezradil, čo bude s peniazmi za testy

TA3
29.5.2021 06:00

Najväčšie slovenské mobilné odberové miesto v bratislavskej Petržalke urobilo počas svojej existencie takmer 400-tisíc testov. Vyvinuli si vlastný systém, na ktorý mali samé pozitívne ohlasy. Najväčšia "MOM-ka" však na konci mája končí každodennú prevádzku. Čo bude potom? Ako naložia s peniazmi, ktoré získali za antigénové testy? V relácii Tak takto?! o tom hovoril starosta Ján Hrčka.

20210528_tak_takto_8.jpg
TA3

"Celý režim sme si vymysleli, upravili, nakúpili sme čítačky občianskych preukazov," opísal začiatky. Vďaka sofistikovanému systému sa záujemcovia o testovanie vyhli dlhému čakaniu. Po načítaní občianskeho preukazu, dostal návštevník QR kód, zadali jeho telefóne číslo, spárovali a cez SMS správu mu zaslali výsledok testu. Registrácia spolu so samotným testom trvala dve minúty.

Ukázali proklientske fungovanie

Ako Hrčka povedal, systém vylepšovali aj na základe hodnotení samotných návštevníkov. Asi 25 % z nich im zasielalo spätnú väzbu. Celý systém podľa neho vznikal na "zelenej lúke", a práve preto mali možnosť ukázať proklientske fungovanie aj technologické zapojenie do realizácie. Zaoberali sa dokonca aj tým, ako citlivo pristupujúci zdravotníci k odberu vzorky z nosa.

Už počas novembrového celoplošného testovania si Hrčka všimol, že "úzkym hrdlom neboli zdravotníci, ktorí robili stery, úzkym hrdlom bola registrácia, vypisovanie certifikátov a čakanie na výsledok." Vďaka zautomatizovaniu systému dokázali spraviť 2500, 3000 alebo až 3500 odberov denne. "Rekord bol 3740 ľudí v jednom dni," povedal s tým, že len výnimočne stalo, že vznikol nejaký problém.

Pre mestskú časť zostane asi 700-tisíc

Do piatka 28. mája spravili v petržalskom mobilnom odberovom mieste približne 380-tisíc testov. Ako každej jednej obci, aj im štát preplácal na jeden test päť eur. Náklady sa podľa Hrčku reálne hýbu na úrovni približne 1 250 000 eur. Ako uviedol, pre mestskú časť zostane asi 700-tisíc. Za financie plánujú budovať ihriská alebo opravovať chodníky. Ako uviedol v relácii, všetky peniaze, ktoré zostali z testovania, zostali pre obyvateľov. 

"Keď sme v decembri minulého roka schvaľovali rozpočet, nikoho vo sne nenapadlo, že budeme mať o 700-tisíc v rozpočte viac peňazí, ktoré budeme môcť použiť na veci, na ktoré by sme inak peniaze nemali, alebo by sme na ne museli viac rokov šetriť."

Najväčšou položkou v systéme boli čítačky občianskych preukazov, ktoré Petržalku vyšli asi na 23 000 eur. "Sofvér nás stál mzdu zamestnanca," uviedol, čo podľa neho predstavovalo štyri alebo päť tisíc eur. Systém ponúkali aj ostatným samosprávam zadarmo. Podobný by radi spravili aj pri voľbách, s čím by už ale musel súhlasiť štát.

Petržalské mobilné odberové miesto, ktoré bolo v prevádzke každodenne, prestane fungovať na konci mája. Otestovať sa v nej bude môžné len počas víkendov a len v rámci stanovených časov. Až na štátne sviatky fungovalo každodenne od 22. januára 2021.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok