Šeliga: Nezvolenie Lehotského je porušením koaličnej zmluvy

TA3
28.5.2021 15:54

Nezvolenie poslanca Tomáša Lehotského za podpredsedu parlamentu považuje koaličná SaS za neférové. Uviedla to predsedníčka poslaneckého klubu Anna Zemanová. Poslanec Národnej rady SR Juraj Šeliga to pokladá za hrubé porušenie koaličnej zmluvy. Strana Za ľudí trvá na tom, aby ako prvý bod na júnovej parlamentnej schôdzi bola zaradená voľba Lehotského za podpredsedu.

Neochota dodržiavať dohody

Klub Za ľudí stojí podľa Šeligu za Lehotským. Žiadne výhrady voči nemu neboli ani od koaličných partnerov, povedal Šeliga. Je si istý, že nikto zo Za ľudí nehlasoval proti Lehotského zvoleniu. Lehotský uviedol, že si je vzťahmi v rámci poslaneckého klubu istý a nerád by ho spochybňoval.  

"Koalícia je naozaj rozkývaná. Na neochote dodržiavať dohody padla nejedna vláda. Je najvyšší čas, aby sa dodržiavali dohody," skonštatoval Šeliga s tým, že ak ostatné strany nechcú dohodu dodržiavať, tak koalícia nemá zmysel. Chce tiež, aby nezvolenie Ledeckého bolo témou pondelkovej koaličnej rady.

SaS stojí sa Lehotským

"Predpokladám, že v koalícii dnes na hlasovaní bolo viac ako 80 koaličných poslancov, takže tých 76, ktorých bolo potrebných na zvolenie, tam určite bolo," povedala Zemanová. Deklarovala, že celý klub SaS bol prítomný a hlasoval za zvolenie Lehotského.

Poslankyňa NR SR Jana Bittó Cigániková hovorí, že koaliční partneri si neuvedomujú vážnosť toho, keď sa nedodržujú pravidlá. "V tomto chválim Zemanovú, ktorá poctivo dbá na dodržanie pravidiel, pretože toto je jediná cesta, ako môže koalícia fungovať," podotkla.

Lehotský získal vo voľbe len 75 hlasov. Na zvolenie podpredsedu parlamentu však treba súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov, teda 76 hlasov. V tajnom hlasovaní bolo 99 platných hlasov, proti bolo 13 poslancov a 11 sa zdržali. O personálnych zmenách poslanci rozhodovali potom, ako sa Šeliga vzdal funkcie podpredsedu parlamentu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok