Očkovanie v tehotenstve sa odporúča po ukončenom dvanástom týždni

TA3 TASR
28.5.2021 11:39

Očkovanie proti ochoreniu Covid-19 sa v tehotnosti odporúča po ukončenom dvanástom gestačnom týždni. Na otázku TASR to uviedla členka výboru Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti Alexandra Krištúfková. Tá sa problematike pandémie a tehotnosti venuje od začiatku jej vzniku. Spolupracovala aj pri tvorbe algoritmov gynekologicko-pôrodníckej starostlivosti v čase pandémie.

Očkovanie v tehotenstve sa odporúča po ukončenom dvanástom týždni
TASR/Martin Baumann (ilu)

Odborníčka vysvetlila, že očkovanie, keďže ide o neživú vakcínu, sa považuje za bezpečné v tehotenstve a šestonedelí. „Všetky aktuálne na Slovensku používané vakcíny sú neživé, preto nepatria medzi kontraindikované vakcíny v tehotnosti. Žiadna z vakcín nie je preferovaná, mal by sa rešpektovať vek tehotnej ženy a vekové obmedzenie konkrétnej vakcíny,“ zdôraznila.

Doplnila, že ani experimenty na zvieratách neukázali žiadne signály vo vzťahu k prognóze tehotenstva, poškodeniu plodu alebo negatívnemu vplyvu na plodnosť. Takéto dáta sú podľa odborníčky dostupné pre vakcíny spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson.

Neživé vackíny plod nepoškodia

"Na základe aktuálne dostupných publikácií a odporúčaní veľkých medzinárodných gynekologicko-pôrodníckych spoločností odporúčame očkovanie tehotných a dojčiacich žien proti ochoreniu Covid-19," informovala Krištúfková za SGPS. Na otázku, aké riziká hrozia tehotným ženám, Krištúfková povedala, že očkovanie u tehotných je podobne účinné a rovnako bezpečné ako u populácie netehotných žien. "V prípade inaktivovaných, teda neživých vakcín, neexistujú dôkazy negatívneho vplyvu na plod," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok