Vyvíjajú špeciálny senzor, môže priniesť prelom v testovaní na covid

TA3 TASR
28.5.2021 10:59

Rýchlo, presne, lacno a jednoducho — tak by malo fungovať testovanie na ochorenie Covid-19 pomocou nového typu elektrochemického senzora. Ten by zo slín zakrátko určil, či človek je alebo nie je infikovaný. Na vývoji senzora, ktorý môže predstavovať prelom v detekcii vírusov, v súčasnosti pracujú odborníci z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Vyvíjajú špeciálny senzor, môže priniesť prelom v testovaní na covid
TASR/Marián Holubčík

Senzor v zariadení s približnou veľkosťou zápalkovej škatuľky v spojení s vyvíjanou aplikáciou by umožnil aj domáce samotestovanie. Takýto spôsob by pritom bol vhodný aj na zisťovanie iných druhov vírusových ochorení.

Výhodou je presnosť i jednoduchosť

„Výhodami nami vyvíjaného senzora je najmä vysoká presnosť, pri elektrochemických testoch sa blížime takmer k stopercentnej správnosti výsledku testovania. Ďalšou výhodou je rýchlosť, jedno testovanie spolu s vyhodnotením pomocou aplikácie trvá len niekoľko sekúnd. Z môjho pohľadu najväčšou výhodou je jednoduchosť vykonávania testov, to znamená, že po vyvinutí aplikácie, ktorá bude schopná vyhodnotiť dané merania, bude možné samotestovanie pacientov na jednoduchom prenosnom zariadení, ktoré sa ľahko napája k akémukoľvek zariadeniu, ako je počítač, mobil či tablet,“ priblížila pre TASR spoluriešiteľka projektu Ivana Šišoláková.

Na senzore pracujú tímy z ústavov chemických a biologických vied prírodovedeckej fakulty v spolupráci s tímom z Lekárskej fakulty UPJŠ. Interdisciplinárny projekt EDEVIR je financovaný cez výzvu Agentúry na podporu výskumu a vývoja. Vedúcim riešiteľom je infektológ Pavol Jarčuška. Výskumný tím prírodovedeckej fakulty je zložený z mladých vedcov Martina Panigaja, Jany Shepa a Ivany Šišolákovej pod vedením Renáty Oriňakovej z katedry fyzikálnej chémie.

Dá sa použiť na akýkoľvek vírus

V súčasnosti sa na odhalenie ochorenia Covid-19 často používajú antigénové testy, ktoré zaznamenávajú antigény vírusu v krátkom čase, no sú spojené s nižšou senzitivitou a špecificitou. Elektrochemický senzor bude pritom aj kvantitatívny, teda bude perspektívne zaznamenávať množstvo vírusových častíc vo vzorke. Na projekt nadväzuje vytvorenie aplikácie k vyvíjaným testom na diagnostiku vírusov. Zámerom pritom je aj to, aby aplikácia po každom meraní odoslala výsledky pacienta do databázy a takýmto spôsobom by výsledky meraní a počty infikovaných pacientov boli k dispozícii pre následnú kontrolu.

Aktuálne podľa Šišolákovej prebieha testovanie na komerčnom tzv. spike proteíne koronavírusu, pričom onedlho to budú aj reálne vzorky pacientov. „Predpokladáme, že koncom roka 2021 by sme už mali mať k dispozícii reálny produkt so všetkými testami a aplikáciou na vyhodnotenie výsledkov,“ uviedla. Za veľkú výhodu senzora považuje aj to, že veľmi malou zmenou v príprave bude možné pripraviť ho na akékoľvek vírusové ochorenie. „Tak by sme vedeli promptne reagovať v prípade, ak by v budúcnosti došlo k vypuknutiu ďalších pandémií alebo epidémií,“ dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok