Idete do Talianska? Pozor na túto povinnosť ešte pred cestou

TA3 TASR
27.5.2021 22:25

Pred vstupom do Talianska musí po novom každý cestujúci vyplniť a odoslať digitálny elektronický formulár, tzv. digital Passenger Locator Form. Dieťa môže byť zaregistrované spolu so sprevádzajúcou dospelou osobou. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí o tom informuje na webovej stránke.

cestovanie letisko 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

"Vo formulári sa uvádzajú základné informácie o plánovanej ceste, telefonický kontakt a miesto pobytu v Taliansku. Formulár treba vyplniť pred odletom, keďže sa uvádza číslo sedadla v lietadle, avšak je možné ho upresniť aj neskôr," usmerňuje rezort. Návod na vyplnenie formulára je zverejnený na stránke talianskeho ministerstva zdravotníctva v anglickom jazyku.

Po vyhodnotení formulára má dostať cestujúci na e-mail dPLF v PDF formáte a individuálny QR kód, ktorým je potrebné preukázať sa pri vstupe do dopravného prostriedku, či už v mobile alebo v tlačenej forme. "Vo výnimočných prípadoch je možné sa preukazovať aj naďalej čestným vyhlásením (autodichiarazione)," doplnilo ministerstvo.

Cestujúci zo Slovenska potrebujú naďalej aj negatívny antigénový test alebo PCR test nie starší ako 48 hodín od odberu. Tento režim platí pre príchody z krajín Európskej únie a Schengenu, Spojeného kráľovstva a Izraela. Výnimku z preukázania testu majú deti do dvoch rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok