Srbi budú musieť pred vstupom do EÚ uznať Kosovo

SITA
15.10.2012 07:15

Špeciálny spravodajca Európskeho parlamentu pre západný Balkán Hannes Swoboda priznal, že Srbsko bude musieť uznať nezávislosť Kosova ešte pred svojim potenciálnym vstupom do EÚ.

Srbi budú musieť pred vstupom do EÚ uznať Kosovo
SITA

Dlhoročný europoslanec sa tak vyjadril pre nedeľňajšie vydanie srbského denníka Dnevnik. Tomu taktiež potvrdil obavy o ďalší vývoj v balkánskej krajine a poukázal na nedávny zákaz pochodu homosexuálov centrom Belehradu zo strany novej vlády či pretrvávajúce úzke kontakty s Ruskom.

Podľa slov 65-ročného Rakúšana je však v súčasnosti dôležité pokračovať na dialógu medzi Belehradom a Prištinou, no ako podotkol, "bolo by pre Srbov dobré, keby akceptovali fakty".

"Uznanie Kosova sa nakoniec musí stať realitou, nie je však podmienkou integračného procesu. No kým sa Srbsko stane členom EÚ, určite bude musieť uznať Kosovo," povedal Swoboda, ktorý odhaduje oznámenie termínu začiatku prístupových rokovaní medzi Belehradom a Bruselom na jar 2013.

Dovtedy však "musí Srbsko upokojiť radikálne kruhy". Ako zároveň poznamenal, "celej veci veľmi nepomáha ani konštantné flirtovanie s Ruskom ako znaku, že EÚ nie je jediným partnerom Srbska".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok