Hygienici sú opatrní. V Česku sa zrejme šíria agresívnejšie mutácie

TA3 TASR
27.5.2021 19:17

Denné prírastky v počte nakazených koronavírusom klesajú v Česku na čísla porovnateľné s vlaňajším septembrom, ale hygienici sú ešte opatrní. Núti ich k tomu situácia v okrese Česká Lípa a v mestách Šumperk a Český Krumlov, kde sa veľmi pravdepodobne šíria nové, agresívnejšie varianty koronavírusu vrátane indického.

Obeť Koronavírus 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Na týchto miestach pribudlo za posledný týždeň okolo 100 infikovaných na 100.000 obyvateľov, kým v celorepublikovom priemere je to 37. Podľa podozrenia odborníkov sa v obci Polevsko v okrese Česká Lípa v Libereckom kraji rozšíril indický variant koronavírusu. Ten sa mohutne šíri aj v preočkovanej Británii a niektoré štáty vrátane susedného Rakúska pre obavy zo zavlečenie tohto variantu zakázali priame lety a návštevy turistov z Británie.

Jasnú odpoveď dá české Národné referenčné laboratórium, ktoré sekvenuje vzorky, približne o sedem až desať dní. Jeho úlohou je nachádzať úplne nové varianty a upozorňovať na ne pracoviská v prvej línii. Krajská nemocnica Liberec urobila predtým diskriminačné PCR testy, teda vyšetrenie, ktoré ukáže, či ide o prevládajúci britský variant alebo či je diagnostikovaná iná známa mutácia. Zo 66 pozitívnych vzoriek sa zatiaľ pri 25 vzorkách ukázalo, že nejde o britský variant. Preto materiál zaslali do spomínaného Národného referenčného centra.

Vzhľadom na to, že koronavírus sa bleskovo rozšíril po návrate niektorých nakazených ľudí z dovolenky v Egypte, je podozrenie aj na juhoafrický variant. V rovnako zlej situácii je Šumperk a po ňom nasleduje Český Krumlov, píšu Novinky.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok