Kauza Očistec: Vyšetrovatelia NAKA hovoria v súvislosti s útokmi o zastrašovaní

TA3 TASR
27.5.2021 15:57

Vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry v kauze Očistec vnímajú útoky voči nim ako pokus o zastrašovanie a snahu o diskreditáciu. Upozornili, že pri vyšetrovaní postupujú striktne podľa zákona. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

zvjs, kukláči, naka, 1140x
TASR/Martin Baumann

Vyšetrovatelia NAKA komentovali útoky voči nim.  Podľa nich ide o pokus o zastrašovanie i snahu o diskreditáciu s úmyslom zmariť riadne a nestranné vyšetrovanie rozsiahlej obzvlášť závažnej trestnej činnosti a dosiahnutie spravodlivosti. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

 „Všetky úkony sú vykonávané výlučne v medziach zákona, osoby sú vypočúvané po zákonnom poučení a po vznesení obvinenia aj za prítomnosti obhajcov tak, aby bolo v plnej miere dodržané právo obvinených na obhajobu,“ spresnili s tým, že pri vedení trestných stíhaní nikdy nedochádza k manipulovaniu dôkazov v žiadnych z vyšetrovaných trestných vecí, a to nie len v aktuálnych, ale ani v ostatných množstvách trestných konaní v rámci mnohoročnej praxe jednotlivých členov tejto skupiny.

Vyšetrovatelia a operatívni pracovníci vyjadrili znepokojenie nad tým, že „rôzne spravodajské a ničím neoverené informácie, kde ani pôvod ani zákonnosť získania takýchto informácii nie je zrejmý, sú verejnosti účelovo podsúvané ako 'zaručené informácie', pričom dôkazy získané zákonným spôsobom v rámci vedenia trestných konaní, ktoré boli podrobené riadnemu prieskumu, či už prokuratúrou alebo konajúcimi prvostupňovými a odvolacími súdmi, a to niekoľkonásobne, sú zámerne zamlčiavané a označované za nepravdivé“.

NAKA v rámci akcie Očistec zadržala vlani viacerých policajných exfunkcionárov. Skupina okolo nitrianskeho podnikateľa a väzobne stíhaného Norberta Bödöra mala pozostávať z 18 obvinených. Medzi obvinenými sú aj policajný exprezident Tibor Gašpar, exriaditeľ NAKA Peter Hraško, ale aj bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok