Po sexuálnom škandále nahradí poslanca Feriho známa dokumentaristka

TA3 TASR
27.5.2021 14:57

Známa česká filmová dokumentaristka Olga Sommerová nahradí od 1. júna v Poslaneckej snemovni Dominika Feriho, ktorý sa v utorok vzdal mandátu poslanca po tom, čo bol obvinený zo sexuálneho násilia. Informovala o tom na svojom webe politická strana TOP 09.

Dominik Feri ČR 1140 px (TASR/Jaroslav Novák)
TASR/Jaroslav Novák

 Sommerová kandidovala v parlamentných voľbách v roku 2017 na pražskej kandidátke strany TOP 09 a získala celkovo 9204 preferenčných hlasov. V Poslaneckej snemovni sa chce venovať predovšetkým podpore kultúry a obhajobe Českej televízie. Vo februári 2014 sa stala prvou podpredsedníčkou mimoparlamentnej Liberálno ekologickej strany.

"Prechod z námestí a protivládnych demonštrácií do Poslaneckej snemovne na hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde bude vyvrcholením mojej občianskej angažovanosti," povedala. Niektoré opozičné strany totiž nedávno avizovali, že sa v júni spoločne pokúsia vysloviť nedôveru vláde Andreja Babiša.

Feri, ktorý mal byť štvorkou pražskej kandidátky tzv. koalície Spolu (zloženej z opozičných strán ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) pre októbrové parlamentné voľby, čelí obvineniam, že v minulosti na domácich večierkoch nútil ženy k sexu, aj keď to odmietli. Diať sa tak malo medzi rokmi 2015 a 2020. Svedectvo niekoľkých dievčat, ktoré jeho správanie popisujú, priniesli v utorok spoločne český Deník N a server A2larm.cz.

Feri obvinenia zo sexuálneho násilia odmietol, ale ospravedlnil sa za nevhodné správanie. Proti predmetným tvrdeniam sa chce brániť súdnou cestou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok