Iron Dome zachytí 90 % rakiet. Za zvuku sirén zostáva na úkryt len niekoľko sekúnd

TA3 ČTK
28.5.2021 06:00

Po vystupňovanom napätí medzi Izraelom a Palestínou svet oveľa viac upieral zrak na Blízky východ. Ako funguje Železná kupola alebo tzv. Iron Dome, ktorý chráni izraelské obyvateľstvo, ukazujú videá priamo z miest atakovaných radikálmi. Často to vyzerá ako ohňostroj, no nie je to vôbec veselé. Konflikt výrazne ovplyvňuje životy tamojších ľudí. Čo robiť ak sa spustia výstražné sirény? Kde nájsť najbližší úkryt? Odpovedal izraelský veľvyslanec na Slovensku J. E. Boaz Modai.

Iron Dome zachytí 90 % rakiet. Za zvuku sirén zostáva na úkryt len niekoľko sekúnd
TASR/AP

Systém Iron Dome, teda Železná kupola alebo Železná klenba, vyvinul Izrael na ochranu pred raketami krátkeho doletu, ktoré používajú palestínski radikáli, ako napríklad hnutie Hamas, ktoré ich odpaľuje z Pásma Gazy. Po zdokonalení je schopný zlikvidovať tiež rakety stredného doletu, ktorými disponujú Sýria a libanonské militantné hnutie Hizballáh. Systém tvorí radar, ten spozná letiacu raketu a odpáli strelu, ktorá ju zostrelí. Tiež je schopný zneškodniť delostrelecké granáty s dostrelom až 70 kilometrov, a zničiť i ďalšie vzdušné sily - napríklad vrtuľníky, lietadlá, drony či strely s plochou dráhou letu.

Sirény aj mobilná aplikácia

Izraelsko-palestínsky konflikt sa priamo dotýka aj tamojších ľudí a ovplyňuje aj také bežné činnosti ako je napríklad nakupovanie. Hoci Iron Dome má 90-percentnú úspešnosť, musia sa pred potenciálnym nebezpečenstvom rýchlo ukryť. "Ak ľudia začujú v uliciach sirény, mali by utekať do najbližšej budovy a skryť sa tam v kryte alebo na schodisku," uviedol veľvyslanec. Majú na to asi 90 sekúnd. Vo väčšine oblastí Izraela sú sirény veľmi hlučné, a počuť ich priamo v oblasti, ktorú môže raketa zasiahnuť.  "Musia v tej chvíli všetko nechať tak, a dostať sa tak rýchlo ako je to možné do úkrytu," uviedol. Bezpečnostné miestnosti existujú v mnohých domoch a bytoch, a nachádzajú sa aj v každom supermarkete, nákupnom centre či v školách.

Obyvatelia v oblasti okolo Gazy majú k dispozícii aj mobilnú aplikáciu, ktorá ich cez notifikácie vystríha pred odpálenými raketami. Výstražné oznámenia zverejňujú v reálnom čase s konkrétnou oblasťou aj rozhlasové a televízne médiá.

Čo však robiť, ak sa o nebezpečenstve dozviete počas šoférovania? "Ak vodič začuje sirény, mal by okamžite zastaviť auto, a utekať do najbližšieho úkrytu. Ak sa nachádza na diaľnici, mimo obývanej oblasti, mal by sa dostať z auta (asi 30 metrov), ľahnúť si a chrániť si hlavu," vysvetľuje veľvyslanec. V úkryte je vhodné zotrvať aspoň desať minút od momentu, kedy začujete rakety. Treba myslieť aj na to, či už v danom momente dozneli sirény. 

Konflikty sa odzrkadľujú i na psychike

Svetelné úkazy na nebi, ktoré vznikli v dôsledku zostreľovania rakiet z Gazy, pripomínali na prvý pohľad ohňostroj. Zvuky sirén, náhla hrozba nebezpečia, či podvedomé očakávanie dunenia rakiet nechávajú však stopy aj na duševnom zdraví obyvateľsva. "Údaje nie sú zverejnené, no je známe, že mnoho ľudí v rôznom veku potrebuje oveľa viac psychologickej pomoci. Najmä v oblastiach, ktoré sú atakované roky, obzvlášť v oblastiach blízko Gazy, ale nie len tam," potvrdil Boaz Modai.

Systém, ktorý za 200 miliónov dolárov vyvinula spoločnosť Rafael Advanced Defenced Systems v spolupráci s výrobcom lietadiel Aerospace Industries, uviedol Izrael do prevádzky v marci 2011 v oblasti mesta Beer Ševa na juhu krajiny a následne aj pri ďalšom juhoizraelskom meste Aškelon. Na vývoji technológie sa podieľali tiež Spojené štáty americké, ktoré každoročne prispievajú Izraelu na budovanie jeho armády niekoľkými miliardami dolárov. Po celom Izraeli je teraz rozmiestnených najmenej desať batérií tohto protiraketového systému a v pláne je jeho rozšírenie aj na morské pobrežie, kde má byť umiestnený na izraelských korvetách typu Saar a tiež ich chcú použiť k stráženiu plynových vrtov v Stredozemnom mori.

Iron Dome je prevádzkovania schopný nepretržite za akýchkoľvek poveternostných podmienok, a dokáže reagovať na niekoľko hrozieb súčasne. Batériu systému tvorí ďalej riadiacej centrum a odpaľovacia jednotka protiraketových striel Tamir, ktoré vážia 90 kilogramov a ich dolet je až 65 kilometrov. Batéria má v priemere tri až štyri odpaľovacie zariadenia, každé z nich má kontajner na 20 striel Tamir.

Iron Dome má 90-percentnú účinnosť

Systém bol po prvýkrát použitý v apríli 2011, jeho kritici od začiatku poukazovali na to, že je technologicky zastaralý, príliš drahý a že jeho spoľahlivosť nie je stopercentná. Pre zníženie nákladov bol aktivovaný iba v prípadoch, kedy rakety mierili na obývané oblasti, i keď často boli vypálené dve strely naraz. Podľa servera novín Israel Hajom, stojí vystrelenie jednej strely Tamir približne 80 000 dolárov, zatiaľ čo napríklad hnutie Hamas používa podomácky vyrobené strely, ale i modernejšie typy rakiet, ktoré sú vyrobené zo súčiastok pochádzajúcich zo Sýrie a Iránu, a náklady na ich výrobu sa pohybujú v stovkách eur za kus.

Izrael v marci 2012 oznámil, že Iron Dome má 90-percentnú účinnosť. Využitý bol napríklad aj pri osemdňovej operácii Oblačný stĺp v novembri 2012, kedy úspešne zachytil vyše 400 striel vypálených Hamasom, či pri operácii Ochranné ostrie v Pásme Gazy v lete 2012, kedy zachytil 90 percent striel tiež vypálených Hamasom. Do októbra 2014 zachytili batérie systému viac ako 1200 nepriateľských rakiet, podľa serveru Defensenews.com dosiaľ zachytil Iron Dome od svojho spustenia vyše 2500 rakiet.

O systém prejavili záujem aj niektoré ďalšie krajiny, ako prvej bol v roku 2016 predaný Azerbajdžanu. Dohodu o jeho kúpe s Izraelom podpísali tiež India a Rumunsko. Dve batérie Iron Dome kúpila aj americká armáda.

Izraelský viacvrstvový obranný systém ďalej zahŕňa strely Arrow (Šíp), ktoré sú určené k ničeniu iránskych balistických rakiet dlhého doletu v stratosfére a tiež systém David's Sling (Dávidov prak), ktorý Izrael vyvinul v spolupráci s USA, a ktorý je protiváhou k raketám stredného doletu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok