Prokurátor stiahol sťažnosť v prípade väzby Jána Kalavského

TA3 TASR
27.5.2021 08:15

Dozorujúci prokurátor generálnej prokuratúry vzal späť sťažnosť voči rozhodnutiu Okresného súdu Bratislava III, ktorý nezobral bývalého šéfa operatívcov Jána Kalavského v nedeľu 23. 5. do väzby. Informoval o tom hovorca GP SR Dalibor Skladan. Ján Kalavský je spoluobvinený s bývalým riaditeľom Národnej kriminálnej agentúry Branislavom Zurianom.

naka kukláči 1140px (TASR/Jakub Kotian)
TASR/Jakub Kotian

"Dozorujúci prokurátor GP SR po preskúmaní vyšetrovacieho spisu v trestnej veci obvineného Mgr. J. K. trestne stíhaného uznesením vyšetrovateľa Ministerstva vnútra SR, úradu inšpekčnej služby, za skutky právne kvalifikované ako pokračovací prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa vzal späť sťažnosť podanú proti uzneseniu sudcu pre prípravné konanie OS Bratislava III, ktorým rozhodol o nevzatí obvineného do väzby," konkretizoval Skladan.

"Už zo samotného rozhodnutia sudcu pre prípravné konanie vyplývalo, že uznesenie o vznesení obvinenia nespĺňa atribúty materiálneho predpokladu väzby. Nakoniec aj samotné rozhodnutie o tom, že nebol vzatý môj klient do väzby, vyplýva z odôvodnenia uznesenia sudcu pre prípravné konanie, prečo tam nevzhliadol tieto dôvody väzby. Následne dnes som dostala informáciu, že sťažnosť bola vzatá späť, takže, samozrejme, vítam toto rozhodnutie," zareagovala obhajkyňa Jána Kalavského Eva Mišíková. Ako ďalej zdôraznila advokátka, stotožnila sa aj s rozhodnutím sudcu pre prípravné konanie na základe prebiehajúceho výsluchu a na základe podkladov, ktoré boli predložené na rozhodovanie o vzatí do väzby.

Kalavský všetky obvinenia odmieta

O sťažnosti prokurátora mal pôvodne rozhodovať Krajský súd v Bratislave v piatok 28. 5. Ján Kalavský všetky obvinenia odmieta a označuje ich podľa mediálnych informácií za komplot. K stavu veci vyšetrovania voči Branislavovi Zuriana sa ani inšpekcia MV SR, ani GP SR stále zatiaľ nevyjadruje.

V pondelok 24. 5. generálny prokurátor SR Maroš Žilinka rozhodol, že z dôvodu vylúčenia akýchkoľvek pochybností o objektívnosti alebo účelovosti trestných konaní vedených voči dvojici bude ďalší výkon dozoru nad zákonnosťou v prípravnom konaní v oboch trestných veciach vykonávať priamo prokurátor GP SR. 

Prokurátor GP SR v rámci výkonu dozoru preskúma zákonnosť a odôvodnenosť vznesenia obvinenia u oboch obvinených. Zároveň preskúma aj zákonnosť, primeranosť a proporcionalitu postupu policajných orgánov pri domovej prehliadke vykonanej u obvineného Branislava Zuriana v piatok 21. mája. Branislav Zurian sa vtedy nachádzal v zahraničí. Vypovedať mal na polícii v Bratislave až v pondelok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok