Bezpečnostný rozklad štátu: Premiér sa podľa Hrušovského nepotrebuje radiť v utajení

TA3
27.5.2021 07:23

Predseda parlamentu Boris Kollár zvolal na stredu mimoriadnu schôdzu parlamentu o tajnej schôdzke vedenia štátu na pôde SIS. Stretnutie v takomto formáte sa u nás ešte nikdy neodohralo. Aj v minulosti však Slovenskom hýbali rôzne politické škandály. Aktuálne dianie nám priblížil bývalý predseda parlamentu Pavol Hrušovský.

Bezpečnostný rozklad štátu: Premiér sa podľa Hrušovského nepotrebuje radiť v utajení
TASR/Jakub Kotian

S Pčolinským je to zložitejšie

Táto výnimočná situácia traumatizuje Slovensko už týždeň, vyjadril sa Hrušovský. Keď sa dozvedel, o čom má v stredu rokovať parlament, bol prekvapený. Občania majú podľa neho právo vedieť pravdu. "Politik si musí uvedomovať, že nemusí všetko povedať ľuďom, ale nemôže ich klamať," povedal s tým, že momentálne sme obkolesení rúškami tajomstiev, tajnými esemeskami a konšpiračnými hrami. "Ľudí to začína zneisťovať a v spoločnosti to vyvoláva oprávnenú obavu," zhrnul.

Riaditeľ národného bezpečnostného úradu podľa Hrušovského odpovedal kladne na otázku, či sa poslanci NR SR môžu oboznamovať aj s prísne tajnými informáciami. Pripomenul, že v takom prípade sú poslanci viazaní mlčanlivosťou. 

Otázne je, z akého titulu by mal bývalý riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský prísť do parlamentu informovať poslancov. "Myslím si, že právny titul na to nie je, ak je nejaký titul, tak len uznesenie a vôľa poslancov Národnej rady," povedal Hrušovský. Myslí si, že poslanci, ktorí hlasovali o prítomnosti exšéfa SIS na rokovaní, nepostupovali v súlade s rokovacím poriadkom. S presunom Pčolinského z väzby na iné miesto je to podľa neho zložitejšie. "V hre je viac právnych noriem, nie len rokovací poriadok," upozornil.

Veľmi neštandardná situácia

Hrušovský si podľa svojich slov za 30 rokov nepamätá takú neštandardnú situáciu v parlamente. "Mne sa nechce veriť, že by sme sa ocitli v situácii, kedy by niekto vedome manipuloval, obviňoval, dokonca nezákonným spôsobom postupoval ako vyšetrovateľ pri obvinení zo spáchania trestného činu," konštatoval bývalý predseda parlamentu.

Podľa Hrušovského premiér Eduard Heger nepotreboval tajné stretnutie, aby sa s ďalšími poradil, zodpovednosť mal prebrať sám. "On sa nepotreboval radiť s prezidentkou, s predsedom parlamentu plus ďalšími siedmimi ľuďmi, to je jeho ústavná zodpovednosť," povedal Hrušovský s tým, že práve premiér navrhuje nominanta na post Slovenskej informačnej služby. Hrušovský si kladie otázku, kto za tento "bezpečnostný rozklad štátu" môže a nesie zodpovednosť.

Pozrite si celú reláciu Tak takto?!

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok