Alternatívy využívame málo. Kolúzna väzba je u nás najprísnejšia

TA3
26.5.2021 21:03

Aké sú podmienky väzby u nás a v zahraničí? Hnutie Sme rodina a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková sa dohodli na podobe návrhu legislatívy upravujúcej lehotu kolúznej väzby. O tom, ale aj o podmienkach väzňov na Slovensku, sme sa v Téme dňa rozprávali s prodekanom Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a odborníkom na trestné právo Tomášom Strémym.

Alternatívy využívame málo. Kolúzna väzba je u nás najprísnejšia
TA3

Na Slovensku máme tri druhy väzby - útekovú, kolúznu a preventívnu. Tá kolúzna má najprísnejší charakter. Prečo takto izolujeme človeka? Je to najmä z toho dôvodu, aby neovplyvňoval svedkov, ktorí ešte len môžu vypovedať. Pri rozhodovaní si však sudca môže zvoliť aj alternatívne tresty, tie u nás ale využívame málo. "Dávame napríklad len 5 % peňažných trestov, v Česku je to až 20 %. Šetria tým aj finančné prostriedky štátneho rozpočtu," uviedol Strémy s tým, že ďalšími alternatívami sú napríklad domáce väzenie či povinné práce. Najviac podľa neho však využívame podmienečné odklady výkonu trestu.

Na Slovensku je režim výrazne iný, ako v zahraničí, nemyslí sa ani na resocializáciu väzňov a na to, aby sa tieto osoby neskôr vrátili do bežnej spoločnosti. Je kľúč k zmene v národnej rade? "Novelizácií v trestnom zákonníku je dnes už viac. Sudcovia majú však v mnohých prípadoch zviazané ruky. Je dôležité, aby sme ľuďom nedávali len podmienky ale aby sme prístupom k väzňom neskôr aj dekriminalizovali spoločnosť," povedal Strémy v Téme dňa.

Je podľa neho zmena súčasnej kolúznej väzby, ktorú schválila vláda, dobrou zmenou? "Takúto zmenu vítam, išiel by som ešte ďalej a skrátil ju aj na 3 mesiace," uviedol s tým, že ide aj tak o dobrý kompromis. Strémy je však toho názoru, že väzňov aj po výkone trestu potrebujeme zaradiť do spoločnosti a do práce. "Časom budeme musieť prijať prvky na zlepšenie resocializácie väzňov, bez finančných prostriedkov to však nepôjde, " uviedol s tým, že do budúcnosti by rád videl výsledok spokojnosti štátu, poškodeného i pacháteľa. "O podmienkach väzby diskutujeme už dlhé roky, akademici o mnohých problémoch vedia. Bohužiaľ, každú chvíľu sa to mení a nemá to žiadnu výzvu, pri každej vláde je to inak. Čo nová vláda, to nová trestná politika," dodal. Ak sa nič nezmeni, podľa Strémyho nás to bude stáť aj oveľa viac peňazí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok