Zákaz zverejňovať prieskumy 50 dní pred voľbami je protiústavný

TA3 TASR
26.5.2021 16:30

Zákaz zverejňovať volebné prieskumy 50 dní pred voľbami nie je v súlade s Ústavou SR. Rozhodol o tom Ústavný súd. Ten už v decembri 2019 pozastavil účinnosť tohto ustanovenia v zákone o volebnej kampani s tým, že platí skorší právny stav, teda 14-dňové moratórium na volebné prieskumy.

Zákaz zverejňovať prieskumy 50 dní pred voľbami je protiústavný
TASR/František Iván

Predĺženie moratória na 50 dní napadla na ÚS prezidentka SR Zuzana Čaputová. Podľa rozhodnutia ÚS nie je v súlade s ústavou ani Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

ÚS informoval, že odo dňa vyhlásenia tohto nálezu v Zbierke zákonov SR zaniká pozastavenie účinnosti napadnutého právneho predpisu a zároveň sa obnovuje platnosť a účinnosť paragrafu 17 zákona o volebnej kampani „v znení platnom a účinnom do 3. decembra 2019“. Platí tak pôvodné 14-dňové moratórium.

Parlament schválil predĺženie moratória koncom roka 2019. Bývalý šéf Národnej rady SR Andrej Danko v minulosti povedal, že 50-dňové moratórium nechcel. Podľa jeho slov túto lehotu presadil predseda Smeru-SD Robert Fico. Tvrdil, že z jeho strany to bol ústupok. Dotknúť sa to malo parlamentných volieb v roku 2020.

Na problematickosť predĺženia moratória zo 14 na 50 dní hneď po schválení zmeny v parlamente upozorňovala aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Ombudsmanka poukázala aj na to, že zákon predstavuje hrozbu pre parlamentné voľby v roku 2020.

Parlament schválil predĺženie moratória koncom roka 2019. Na problematickosť predĺženia moratória upozorňovala aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok