Občianske preukazy budú vydávať s novým čipom. Starým končí platnosť

TA3 TASR
26.5.2021 15:09

Od 21. júna začne ministerstvo vnútra vydávať občianske preukazy a povolenia na pobyt cudzinca s novým čipom. Doterajšiemu zariadeniu pre e-podpis totiž končí päťročná certifikácia. Certifikáty pre elektronické podpisy na súčasných dokladoch vydané do 25. júna bude možné používať do konca roku 2022.

Občianske preukazy budú vydávať s novým čipom. Starým končí platnosť
ČTK

Online, pomocou aplikácie

Tí, čo budú potrebovať e-podpis po tomto termíne, budú musieť požiadať o nový doklad. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra SR. "Ak občan či cudzinec potrebuje elektronický podpis, môže si do 25. júna jednoducho a online z pohodlia domova nainštalovať certifikáty na jeho tvorbu prostredníctvom Aplikácie pre eID," skonštatovalo ministerstvo. Budú im platiť do konca roku 2022 rovnako ako tým, ktorí certifikát už v súčasnosti vydaný majú.

"Držitelia, ktorí majú súčasné elektronické identifikačné karty bez certifikátov a nenahrajú si ich pomocou aplikácie do 25. júna 2021, si v prípade potreby e-podpisu budú musieť vymeniť občiansky preukaz či doklad o pobyte cudzinca za správny poplatok," upozornil rezort. V prípade vydania elektronickej identifikačnej karty po 26. júni získa občan bezplatne certifikáty pre e-podpis.

Kvalifikovaný elektronický podpis

Certifikáty pre elektronický podpis Slovenská republika, na rozdiel od iných krajín, vydáva občanom i cudzincom registrovaným na Slovensku bezplatne. V súčasnosti ich podľa MV SR môže používať viac ako 480-tisíc Slovákov a takmer 7000 cudzincov.

Kvalifikovaný elektronický podpis plnohodnotne nahrádza v prostredí e-Governmentu klasický vlastnoručný podpis v štandardnom papierovom či osobnom styku s úradmi. Okrem času sa jeho používaním ušetrí na správnych poplatkoch, keďže pri použití e-služby správne poplatky klesajú o polovicu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok