Fico nevidí dôvod pokračovať v schôdzi, ak nebude v pléne prítomný exšéf SIS

TA3 TASR
26.5.2021 13:33

Líder Smeru-SD Robert Fico nevidí dôvod pokračovať v rokovaní mimoriadnej schôdze Národnej rady SR, ak nebude v pléne prítomný exšéf Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský. Poslanci schválili Ficov procedurálny návrh, aby bol v pléne prítomný.

Fico nevidí dôvod pokračovať v schôdzi, ak nebude v pléne prítomný exšéf SIS
TASR/Jakub Kotian

Následne sa schôdza prerušila a rokovalo poslanecké grémium. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) musí podľa Fica trvať na tom, že parlament má suverénne postavenie. Schôdza je v utajovanom režime, inicioval ju Smer-SD, chcel na nej prebrať stretnutie najvyšších predstaviteľov štátu v budove SIS.

Kritizuje, že Pčolinského nezbavili mlčanlivosti

"Nepripúšťame odpoveď, že ho sem nedovezú," uviedol Fico na tlačovej konferencii s tým, že parlament môže súhlasiť s účasťou kohokoľvek v pléne NRSR. Chápe, že exšéfa SIS v pléne koalícia nechce, "lebo by mohol niečo povedať". Fico chce, aby bola prerušená schôdza, kým nepríde exšéf SIS. Nevidí žiadnu možnosť alternatívy či kompromisu. Fico kritizoval, že Vladimíra Pčolinského nezbavili mlčanlivosti. Pozerá na neho ako na nevinného človeka, keďže sa na neho vzťahuje prezumpcia neviny.

Fico povedal, že o stretnutí špičiek štátu v SIS by možno nemali pochybnosti, keby bol na tajnom stretnutí prítomný aj šéf výboru na kontrolu činnosti SIS, ktorým je Marián Saloň (Smer-SD). Bolo to podľa neho provládne stretnutie.

Pre Hegera je to hypotetická otázka

Heger už reagoval, že o návrhu priviesť do pléna NRSR exšéfa SIS a o konkrétnom postupe sa majú rozprávať na koaličnej rade. Neodpovedal na otázku, či by súhlasil s tým, aby Vladimír Pčolinský prišiel do pléna. Označil to za hypotetickú otázku. Šéf parlamentu si myslí, že je nemožné, aby na utajované rokovanie parlamentu doviedli z väzby Vladimíra Pčolinského.

Fico tiež na tlačovej konferencii hovoril o údajných stretnutiach, na ktorých mali prokurátori pripravovať systém "udavačov a svedkov, aby všetko fungovalo". Zároveň vyhlásil, že okrem bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa mal prestúpiť do SIS aj bývalý vysokopostavený policajný funkcionár Bernard S.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok