Automat má priveľa farieb, kritizujú analytici. Až také rozdiely nemáme

TA3
26.5.2021 10:24

Ak by sa niektorý okres podľa aktualizovaného Covid automatu dostal do zelenej farby, budeme mať na Slovensku bordové, červené, ružové, oranžové, žlté aj zelené oblasti. Analytici z projektu Dáta bez pátosu kritizujú, že farieb je priveľa a nezodpovedajú rozdielom medzi okresmi.

Automat má priveľa farieb, kritizujú analytici. Až také rozdiely nemáme
TASR/Jaroslav Novák

Na Slovensku pribudne za týždeň menej ako 1000 zistených infikovaných, píšu analytici s tým, že rozdiely v pandemickej situácii medzi regiónmi nie sú také veľké, aby sme potrebovali až šesť farieb Covid automatu. "Ak by sme mali po krajine tak rôzne stupne pandémie, že musíme mať šesť rôznych farieb, tak by sme očakávali, že v tom bordovom okrese je plná nemocnica, mraziace autá pri cintoríne, zavreté všetko a v tom zelenom sa hrá ligový futbal pred 5-tisíc ľuďmi. Ale nie je to tak," píšu analytici na svojom Facebooku.

Upozorňujú, že väčšina krajín má štyri, maximálne päť farieb svojich semaforov. Slovensko má na sklonku druhej vlny okresy v šiestich farbách, "a to máme ešte čiernu a bude aj šedá". "Čierna ako lockdown a šedá ako žiadny ani monitoring", informujú v statuse. "Zajtra budme mať aj 30 % zaočkovaných, aj 36 % zaočkovaných nad 16 rokov. A budeme mať zas stotisíce ľudí v čakárni. Dobre bude," hodnotia situáciu Dáta bez pátosu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok