Ukazujte sa viac na slnku: Vyliečite boľavé kosti aj zlomeninu!

TA3/bd
26.5.2021 09:00

Vytiahli ste konečne bicykel, korčule, ste športovo aktívnejší? Nie vždy nám táto aktivita prinesie iba radosť. Zlomenín totiž na jar a v lete pribúda. S nimi aj otázka, ako byť rýchlo fit. A pomoc máme priamo nad hlavou. Slnečné žiarenie na hojenie je to najlepšie. Aj pre tých, ktorí trpia chronickým ochorením kostí.

Ukazujte sa viac na slnku: Vyliečite boľavé kosti aj zlomeninu!
Pexels

Spoznajte starú známu helioterapiu

Každý sa cíti lepšie, keď vyjde slnko, ale opaľovanie malo tak dlho zlú reklamu, že generácia, ktorá verí, že je pre naše zdravie rovnako škodlivé ako fajčenie, už takmer zabudla na zdravotné výhody slnka. Je pravda, že nesprávny druh pobytu na slnku zvyšuje riziko rakoviny kože, ale bezpečné opaľovanie nás môže urobiť zdravšími. Po celé storočia sa lekári a prírodní liečitelia spoliehali na niečo, čo sa nazýva helioterapia – hojenie pomocou slnečného žiarenia.

Je skvelá na hojenie rán, liečenie chorôb kostí, ako sú rachity alebo pľúcne infekcie, ako je tuberkulóza, a na to, aby pacientom jednoducho pomohla obnoviť silu po chorobe. Všetky známe výhody opaľovania však boli v modernej dobe ignorované. Bezpečné opaľovanie pomáha zmierňovať množstvo ďalších problémov, od chronických kožných stavov vrátane akné, ekzémov a psoriázy. Môže pomôcť budovať silné kosti a zuby, znižovať hladinu cholesterolu, predchádzať srdcovým chorobám a depresiám.

Osteoporóza je nová epidémia, riešenie však môže byť jednoduché a lacné - bezpečné opaľovanie.

2_0a140370-ee63-a443.jpg

Každý vie, že potrebujeme vápnik pre silné kosti a zuby. Aby ste však zabezpečili, že vápnik, ktorý konzumujete, urobí svoju prácu, potrebujete tiež dostatočný prísun vitamínu D, ktorý chráni pred úbytkom kostnej hmoty. Vitamín D nie je v skutočnosti vôbec vitamín, ale látka podobná hormónom, ktorú si telo dokáže vyrobiť, iba ak má dostatok slnečného žiarenia. Organizmus tiež dokáže lepšie využiť vitamín D, ktorý si sám vyrobí, ako ten, ktorý získa zo stravy.

Epidémia zlomenín

Počet zlomenín bedrového kĺbu pribúda každý rok až šesťnásobne. Osteoporóza je nová epidémia, riešenie však môže byť jednoduché a lacné - bezpečné opaľovanie. V štúdiách so staršou populáciou, ktorá utrpela zlomeninu bedrového kĺbu, sa preukázalo, že až 40% z nich malo nedostatok vitamínu D.

Keď sa vám prihodí zlomenina, je vždy lepšie dať si napr. od športu na čas pauzu. Mohli by ste zbytočne prísť aj o druhú pomocnú ruku či nohu. Záťaž pri zlomenine jednej z končatín sa totiž presúva na druhú, a je väčšia šanca, že to nezvládne. Pri otvorených zlomeninách by ste mohli dostať aj infekciu do rany alebo aj do kosti. Pri každom páde, ale aj vyvrtnutí členku si treba všímať príznaky, ktoré vaše telo ohlasuj. V lete je to najhoršie. Nosíme otvorenú obuv. Medzi najčastejšie poranenia patrí pomliaždenina od spadnutých predmetov na prsty v šľapkách.

Aby ste si vyliečili zranenie je terapia na slniečku vždy dobrý nápad.

4_0a140370-eec6-d7ba.jpg

Terapia na slnku

Aby ste si vyliečili zranenie, terapia na slniečku je vždy dobrý nápad. So sadrou by sme sa však nemali slniť často a intenzívne. Každá zlomenina v našom tele spôsobuje nejakú zmenu stavu a zápal. Zlomeniny nám zvyknú opúchať. Takýmto prejavom teplo a horúčava nerobí dobre. To však neznamená, že by ste sa nemali na zvyšku tela opaľovať. Ochráňte iba zlomenú časť. Prekryte ju napr. uterákom alebo ju dajte do tieňa a zvyšok tela vystavte slnku.

Dostatok nového, prírodného vitamínu D vám pomôže s rýchlejším hojením. Dôležitosť slnka pri udržiavaní a produkcii silných kostí je známa už od staroveku. Kosti Egypťanov vraj boli mimoriadne tvrdé a bolo ťažké ich počas vojen zlomiť úderom kameňa. Dôvodom bolo, že si holili hlavy už od detstva, takže kosti lebky boli vystavené viac slnku...

Témy: vitamín D
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok