Matovič chce robiť zázraky s pôrodnosťou. Ide na to zle, hodnotí sociologička Kusá

TA3
27.5.2021 06:00

Pokúsme sa o zázrak a urobme si zo Slovenska krajinu, kde sa mladí nebudú báť založiť si rodinu, napísal na Facebooku minister financií Igor Matovič a následne predstavil plán, zahŕňajúci zvýšenie prídavku na dieťa. Stačia na povzbudenie mladých ľudí k rodičovstvu vyššie prídavky? Podľa sociologičky Zuzany Kusej je to zložitejšie.

Matovič chce robiť zázraky s pôrodnosťou. Ide na to zle, hodnotí sociologička Kusá
TASR/Milan Kapusta

Sociologička hovorí o taktike

Matovičovou víziou bolo, aby sa rodiny nemuseli báť "prijať ďalšie dieťa". "Ja pripravím plán finančný... A vy zatiaľ nezabúdajte na podstatné - milujte sa a množte sa," odkázal. Jeho daňovo-odvodová reforma obsahuje zvýšenie prídavku na dieťa pre pracujúcich rodičov na 200 eur. Zaviesť by sa podľa neho mala jedna daň a jeden odvod a daňové zaťaženie by malo byť rovnaké pre všetkých.

Po Matovičovi svoje prorodinné návrhy predstavila aj koaličná SaS. Strana navrhla zvyšovanie dávky materského, rodičovského a tehotenského príspevku. SaS cielila na viaceré skupiny rodičov, napríklad vysokoškolské študentky, živnostníčky či osamelých rodičov. Prorodinné zmýšľanie deklaroval za koaličné hnutie Sme rodina aj minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak.

Dôraz na populačný rast chápe sociologička Zuzana Kusá "skôr ako taktickú súčasť odôvodnenia reforiem u časti verejnosti - v záujme ich priechodnosti". Matovičove návrhy pritom podľa nej pripomínajú staršiu koncepciu odvodového bonusu, s ktorou prišiel už skôr šéf SaS Richard Sulík. Odvodový bonus mal podľa Sulíka nahradiť všetky dávky, čo Kusá považuje za "veľmi nebezpečné". Takáto reforma by podľa nej priniesla značné znecitlivenie v poskytovaní podpory aj "rigidnosť sociálnej ochrany".

Dôraz na populačný rast chápe sociologička "skôr ako taktickú súčasť odôvodnenia reforiem u časti verejnosti - v záujme ich priechodnosti".

V čom tkvie ekonomické bezpečie?

Podľa Kusej vládne všeobecná zhoda na tom, že "samotné zvýšenie detských prídavkov - bez podpory služieb pre pracujúcich rodičov, predškolských zariadení, podpory fyzicky aj cenovo dostupného bývania, práce so stabilnou perspektívou atď. - nie je účinným nástrojom propopulačnej politiky".

Aké faktory majú dosah na rozhodovanie o zakladaní rodiny a rodičovstve? V tomto procese podľa Kusej zohráva úlohu aj otázka naplnenia túžob a snov, alebo dovŕšenie aktivít v oblastiach, ktoré "nie sú celkom súladné s rodinným životom". Pre vykročenie k založeniu rodiny je podľa sociologičky podstatné ekonomické bezpečie. To definuje ako istotu zamestnania, stáleho príjmu a cenovo prístupnej a bezpečnej strechy nad hlavou. "Samotné zvýšenie detských prídavkov nezaručí jedno ani druhé," upozorňuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok