Ruský región zavádza povinné očkovanie. Za odmietnutie hrozia pokuty aj strata práce

TA3 TASR
25.5.2021 15:33

Jakutsko sa stalo prvým ruským regiónom, ktorý ohlásil zavedenie povinného očkovania proti chorobe COVID-19. Povinnosť dať sa zaočkovať proti covidu sa bude v prvom rade vzťahovať na zamestnancov rezortu školstva, ktorí sa podieľajú na organizovaní letných detských táborov, a osoby zúčastňujúce sa na príprave hromadných akcií celorepublikového rozsahu.

Ruský región zavádza povinné očkovanie. Za odmietnutie hrozia pokuty aj strata práce
TASR/AP (ilu)

Počet pozitívnych rastie

V prípade, že sa zamestnanec odmietne dať zaočkovať, môže byť nevpustený na pracovisko. Zamestnávateľom, ktorí nezabezpečia povinné očkovanie, zasa hrozia pokuty vo výške 200.000 a viac rubľov (2220 a viac eur).

Portál Meduza.io informoval, že epidemiologická situácia v Jakutskej republike je už dlhší čas zložitá, počet prípadov koronavírusovej infekcie stále rastie, pričom neklesá ani počet ľudí, u ktorých má choroba závažný priebeh. Najnovšie sa ohniská nákazy nachádzajú aj na severe republiky, ktorý bol epidémiou "dlho nedotknutý".

Najvyšší predstaviteľ Jakutskej republiky Ajsen Nikolajev v utorok na zasadnutí republikovej epidemiologickej komisie kritizoval najmä pomalé tempo vakcinácie. Poukázal na to, že v republike sú vytvorené kapacity na zaočkovanie 19.000 ľudí denne, ale za celý minulý týždeň sa ich zaočkovalo len niečo cez 21.000.

Tieto skupiny sa musia očkovať

Portál Meduza.io informoval, že jakutská hlavná sanitárna lekárka republiky Margarita Ignatievová podpísala 19. mája nariadenie, podľa ktorého sa musia očkovať všetci obyvatelia Jakutska nad 60 rokov, ľudia s chronickými chorobami, obyvatelia veľkých osád, vojenský personál, príslušníci orgánov činných v trestnom konaní, pracovníci v sektore služieb a bývania a v komunálnych službách, ako aj pracovníci na turnusy, štátni a obecní zamestnanci a osoby staršie ako 18 rokov študujúce na stredných a vysokých školách.

Následky nezaočkovania

V prípade, že človek z daných skupín obyvateľstva očkovanie odmietne, bude to mať za následok odmietnutie prijatia na štúdium či prepustenie z práce, ak je spojená s vysokým rizikom nakazenia sa infekčnými chorobami.

Hromadné očkovanie proti COVID-19 sa v Rusku začalo v januári 2021. Podpredsedníčka vlády Tatiana Golikovová 12. mája informovala, že obe zložky v Rusku podávaných vakcín už v krajine dostalo približne 10 miliónov ľudí a asi 14 miliónov ich má za sebou prvú z dvoch dávok.

Moskovský primátor Sergej Sobianin sa pred niekoľkými dňami sťažoval, že mesto vytvorilo všetky podmienky na očkovanie proti COVID-19, avšak miera očkovania je neuspokojivá. Federálne úrady vrátane šéfa ministerstva zdravotníctva Michaila Muraška už predtým zdôrazňovali, že očkovanie v Rusku je dobrovoľné. Vicepremiérka Golikovová vyzvala nenútiť Rusov, aby sa dali očkovať a aby sa neuplatňovali reštrikcie voči tým, ktorí očkovanie odmietnu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok