Únia uzavrela dohodu s Pfizerom. Podľa Hegera musíme byť solidárni s tretími krajinami

TA3 TASR
25.5.2021 15:19

Európska komisia uzatvorila zmluvu s farmaceutickými spoločnosťami BioNTech a Pfizer na dodávku ich protikoronavírusovej vakcíny na roky 2022 a 2023. Informoval o tom v utorok na Facebooku premiér SR Eduard Heger.

Únia uzavrela dohodu s Pfizerom. Podľa Hegera musíme byť solidárni s tretími krajinami
TASR/AP (ilu)

"Mutácie predstavujú stále veľké riziko a je potrebné pravidelne obnovovať imunitu. Dodávky musia byť spoľahlivé a spravodlivé pre všetky členské štáty, inak nám hrozia nové ohniská," napísal Heger, ktorý je na mimoriadnom samite EÚ v Bruseli.

"Podporil som aj záväzok na darovanie istého množstva vakcín do konca roka 2021. Prioritou sú dodávky do susedstva EÚ," dodal.

Podľa Hegera "musíme byť solidárni aj s tretími krajinami, ale aj zodpovední. Inak sa vírus môže opätovne šíriť od pracovníkov mimo EÚ".

Zabezpečí 1,8 miliardy dávok

Európska komisia (EK) vo štvrtok (20. 5.) podpísala v poradí tretiu dohodu s farmaceutickými spoločnosťami BioNTech a Pfizer. Zabezpečí tým pre všetky členské štáty EÚ dodatočných 1,8 miliardy dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19 v období od konca roka 2021 do roku 2023.

Nová dohoda umožní nákup 900 miliónov dávok súčasnej vakcíny, ako aj vakcíny prispôsobenej na nové varianty vírusu s opciou na nákup ďalších 900 miliónov dávok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok