Proces s bývalým lídrom chorvátskych Srbov sa začne v utorok

SITA
14.10.2012 14:16

Goran Hadžič je obvinených v 14 bodoch vrátane spáchania zločinov proti ľudskosti, vojnových zločinov, vrážd stoviek ľudí a deportácií desiatok tisícov Chorvátov.

Proces s bývalým lídrom chorvátskych Srbov sa začne v utorok
CTK

Proces s niekdajším lídrom chorvátskych Srbov Goranom Hadžičom by sa mal začať v utorok, potvrdil to v sobotu sudca Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) Guy Delvoie. V procese s vojnovým zločincom plánuje prokuratúra predvolať 141 svedkov a odborníkov, ktorých vypovedanie by malo podľa odhadov ICTY trvať 172 hodín. Tribunál predpokladá, že napriek takmer tisíckam dôkazových materiálov by proces s Hadžičom, ktorého zadržali v júli 2011, mal trvať niekoľko rokov.

Goran Hadžič je obvinených v 14 bodoch vrátane spáchania zločinov proti ľudskosti, vojnových zločinov, vrážd stoviek ľudí a deportácií desiatok tisícov Chorvátov. Dnes 54-ročný Srb ešte pred vypuknutím chorvátskej vojny o nezávislosť pracoval ako bežný skladník. V roku 1992 sa stal predsedom vlády Republiky srbskej Krajiny, samozvaného odštiepeneckého štátu Srbov, ktorí sa chceli osamostatniť od Chorvátska. Hadžiča označovali v tom čase za predĺženú ruku vtedajšieho juhoslovanského prezidenta Slobodana Miloševiča.

Hadžičovi pripisujú okrem iného aj nepriamu zodpovednosť za obliehanie Vukovaru, ktoré sa do dejín juhoslovanskej vojny zapísalo ako jedna z najkrvavejších kapitol. V roku 1991 z tamojšej nemocnice Srbi odviedli viac ako 250 príslušníkov iných juhoslovanských menšín - predovšetkým Chorvátov - a 250 z nich zmasakrovali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok