Ako s kolúznou väzbou? Hajšelovej návrh sa zrejme presunie

TA3 TASR
25.5.2021 12:51

Hlasovanie o poslaneckej novele Trestného poriadku z dielne Petry Hajšelovej, ktorá upravuje oblasť kolúznej väzby, sa zrejme presunie na júnovú schôdzu národnej rady. Dovtedy by mal byť predložený pripravený legislatívny návrh ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. Rátajú s tým zástupcovia koalície. Naďalej sa rokuje o zmenách v štátnom rozpočte na tento rok.

Ako s kolúznou väzbou? Hajšelovej návrh sa zrejme presunie
TASR/Jaroslav Novák

Hlasovanie v júni

"Dnes by mal ísť návrh pani ministerky Kolíkovej do legislatívnej rady vlády, zajtra na vládu, a potom do NRSR," skonštatoval podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga. Ozrejmil, že pri návrhu ministerky sa aktuálne upravujú detaily. Ráta teda s presunutím návrhu Hajšelovej.

"Je to dohodnuté tak, že hlasovanie sa presunie na jún," uviedla v súvislosti s Hajšelovej návrhom šéfka klubu SaS Anna Zemanová. Potvrdila, že v koalícii sa ešte rokuje o detailoch návrhu ministerky. Verí, že sa nájde vhodná varianta, s ktorou bude Kolíková súhlasiť. Práve odobrenie návrhu ministerkou je pre SaS podľa jej slov kľúčové. Predpokladá, že legislatívny návrh ministerky by mohol byť predložený na júnové rokovanie parlamentu.

Koalícia rokuje aj o rozpočte

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský rokovania o zmenách pri väzbe zatiaľ komentovať nechcel. Koalícia naďalej rokuje aj o zmenách v štátnom rozpočte. Šeliga verí, že v stredu sa o ňom bude v pléne NRSR rokovať. Doplnil, že ešte pokračujú rokovania medzi partnermi, o výsledkoch by ich mali podľa jeho slov informovať počas dňa.

"Tak, ako je navrhnutý rozpočet, tak ho nepodporíme," podčiarkla Zemanová s tým, že sa ešte rokuje. Výsledkom rokovaní by mohol byť podľa nej kompromisný pozmeňujúci návrh. Ak by sa na ňom dohodli pred hlasovaním v parlamente, SaS by podporila aj skrátené legislatívne konanie k návrhu. Bez takéhoto návrhu nepodporia podľa slov Zemanovej ani zrýchlený režim, ani ďalšie čítania.

Z novely rozpočtu vyplýva, že celkové výdavky štátneho rozpočtu majú byť tento rok vyššie o 3,389 miliardy eur. Namiesto pôvodne plánovaných 23,9 miliardy eur by tak mali dosiahnuť 27,3 miliardy eur. Rokovania prebiehajú najmä medzi SaS a OĽANO. Liberáli namietali zrýchlený režim, zvýšenie deficitu zhruba o 3,3 miliardy eur považujú za vážnu tému a chceli k tomu diskusiu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok