Ako ukončiť pandémiu? Podľa ekonómov by to stálo 50 miliárd

TA3 ČTK
25.5.2021 13:29

Medzinárodný menový fond má plán, podľa ktorého potrebujeme na ukončenie celosvetovej pandémie 50 miliárd dolárov. Je to cena za dostatočné zaočkovanie. Pandémia totiž podľa menového fondu skončí až vtedy, ak do konca tohto roka zaočkujeme minimálne 40 % populácie a do polovice budúceho roka aspoň 60 % ľudí z celého sveta.

Ako ukončiť pandémiu? Podľa ekonómov by to stálo 50 miliárd
TASR/Kristína Mayerová

Pomôžu bohatší chudobnejším?

Stanú sa ambiciózne predpoklady realitou? Koronavírus má celosvetovo na svedomí už viac ako 3,5 milióna ľudských životov. Aktuálne prognózy síce naznačujú, že situácia sa môže zlepšovať, no nie je to úplne isté. "To predstavuje značné riziko pre celý svet," uvádza menový fond.

Výkonná riaditeľka MMF Kristalina Georgievová na zdravotníckom summite, ktorý zorganizovala Európska komisia a skupina najväčších ekonomík sveta G20, uviedla, že dáva zmysel, ak bohaté krajiny navýšia svoje príspevky tak, aby pomohli ukončiť pandémiu čo najskôr. "Vyspelé krajiny, ktoré boli požiadané, aby prispeli najviac, budú mať pravdepobodne aj najvyššiu návratnosť investícií do verejného sektoru v modernej histórii. Pripadne im 40 % rastu HDP a zhruba jeden bilión dolárov z dodatočných daňových príjmov," uviedla Georgievová.

Návrh, ktorý pripravila hlavná ekonómka MMF Gita Gopinathová a ekonóm Ruchir Agarwal nadväzuje na snahu niektorých ďalších organizácií a skupín vrátane OSN či WHO. Realizácia plánu by mala stáť asi 50 miliárd dolárov, z čoho zhruba 35 miliárd má byť zaplatených z grantov bohatších krajín i súkromných darcov. Zvyšných 15 miliárd majú poskytnúť národné vlády, ktoré k tomu využijú financovanie s nízkym či nulovým úrokom dostupným cez multilaterálne rozvojové banky.

Miliardy na výrobu i distribúciu vakcín

Podľa autorov návrhu sa krajiny G20 už prihlásili k potrebe poskytnutia grantov za približne 22 miliárd dolárov. Plán počíta s poskytnutím financovania vopred, s darovaním vakcín a s krokmi, ktoré umožnia voľný cezhraničný pohyb surovín i hotových vakcín. Počíta aj s investíciami vo výške 8 miliárd dolárov na rozšírenie výroby vakcín po celom svete.

Medzinárodný menový fond odhadol, že v tomto roku by sa mohla darovať približne jedna miliarda vakcín. Ďalšia miliarda očkovacích dávok by sa mohla vyrobiť od začiatku budúceho roka, čo by pomohlo znížiť aj riziko nových mutácií.

Vzhľadom na to, že dodávky vakcín sú ešte obmedzené, návrh počíta aj s výdavkami za 30 miliárd dolárov na rozsiahle testovanie, dostatočnú liečbu a prípravu distribúcie vakcín. "Bez okamžitej reakcie by množstvo rozvojových krajín a mladých ekonomík muselo zrejme čakať až do konca budúceho roka alebo aj viac, kým dostanú pandémiu pod kontrolu," upozornili autori návrhu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok