Nechcú sa testovať na covid? Ale kdeže! Deti vychvaľujú slovenské LAMP-testy

TA3/bd
25.5.2021 09:02

Testovanie na Covid-19 má za sebou už takmer každý Slovák, a to niekoľkokrát. Všetci sme privítali vo februári informáciu, že sa nám už zdravotníci nemusia špárať v nose, ale na odobratie vzorky stačia sliny. Detské reakcie sú ešte spontánnejšie.

Nechcú sa testovať na covid? Ale kdeže! Deti vychvaľujú slovenské LAMP-testy
Pexels

LAMP-testy používame na Slovensku už niekoľko mesiacov. Ich najväčší prínos sa očakáva práve v tomto období, vo fáze odznievania pandémie, až do úplného preočkovania populácie. Budú rozhodujúce a najlepšou alternatívou aj pri organizácii rôznych hromadných podujatí. Dnes sú každodennou rutinou zatiaľ iba na školách.

Ich využitie dnes

Po slovenských testoch je veľký dopyt najmä v zahraničí. Aj preto, že má lepšiu citlivosť ako antigénové testy a skoro takú ako PCR testy. Odobrané vzorky sa vyhodnocujú oveľa rýchlejšie, postupy sú jednoduchšie, aj z pohľadu technického vybavenia. Vzorky sa vyhodnocujú na mieste. Takýto postup sa preto osvedčil na letiskách pri okamžitom pretestovaní, na školách a vedel by určite nahradiť aj výtery na hraniciach, ako masívna podpora turizmu.

Za novým typom testov stoja práve slovenskí vedci.

pexels-polina-tankilevitch-3735747_0a140370-973b-2f72.jpg

Samé výhody

To, že je slovenský kloktací test takmer dokonalý svedčia aj mnohonásobné výhody. Jednou z nich je, že ho môžete vyhodnocovať priamo na mieste odberu, a to iba vizuálne. Výsledky vie odčítať aj nemedicínsky personál, na rozdiel od antigénneho testovania. Pri odbere kloktaním odpadá potreba zdravotníckeho dohľadu. Kloktací test je bezpečný, menej invazívny, nespôsobuje fyzickú traumu, ako je to pri antigénových testoch. Pre mnohých Slovákov je totiž odstrašujúcim. Paličky do nosohltanu mnohých už zranili. V škole môže LAMP-test vykonať aj triedny učiteľ alebo rodič. Pri odbere vzorky nie sú potrebné žiadne špeciálne ochranné pomôcky, stačí iba respirátor a ochranné rukavice.

Ako prebieha samotný test?

Hoci je kloktací test určený primárne žiakom II. stupňa na základných školách, v prípade záujmu rodičov je možné pretestovanie aj menších detí. Odoberanie vzorky je totiž absolútne nenáročné. Odberová sada obsahuje odberovú skúmavku, fyziologický roztok alebo nádobu na čistú vodu z vodovodu. Môže obsahovať aj slamku, ktorá slúži na transport vzorky z úst do skúmavky. Ďalej štítok s identifikačným číslom vzorky, absorpčný papierik a bezpečnostné vrecúško na odobratú vzorku.

Keďže samotné vyhodnocovanie sa robí na mieste, je nový LAMP-test výrazne lepšou alternatívou k antigénnym testom.

pexels-lukas-296302_c0a80401-979f-c683.jpg

Dieťa si vyberie z odberovej sady nádobku s fyziologickým roztokom, ktorý si naleje do úst a vypláchne ústnu dutinu. Výplach má trvať asi minútu. Cez slamku premiestni vzorku do skúmavky. Tú zabalí do bezpečnostného vrecúška a odovzdá. „Ešte ľahšie ako umývanie zubov,“ zvyknú byť detské reakcie. Viac informácií o kloktacích testoch na školách nájdete TU.

Tretia vlna pandémie možno príde, ale už nebude taká masívna. Preženie sa rýchlo a my by sme na ňu mohli byť pripravenejší. Aj vďaka LAMP-testom. Na jeseň sa môžu využívať okrem škôl aj pri preventívnom testovaní v ľudnatejších prevádzkach, vo veľkých firmách ešte s nezaočkovanými zamestnancami alebo ako vstupenka na hromadné spoločenské akcie.

Kloktanie ako spôsob získania biologického materiálu je porovnateľné s výterom z nosohltana a hrdla. Test je vhodný pre deti od veku 10 rokov. Pri vyhodnocovaní pozitivity dostanete k dispozícii CT/CP hodnotu ako pri výtere.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok