Talianske úrady prisľúbili rýchle vyšetrenie pádu lanovky. Vyžiadal si 14 obetí

TA3 TASR
24.5.2021 20:24

Talianske úrady v pondelok prisľúbili rýchle vyšetrenie príčiny pádu kabíny lanovky, ktorý si vyžiadal 14 obetí. Na pomoc prokurátorom, ktorí nešťastie vyšetrujú, bola zriadená špeciálna komisia, uviedol taliansky minister pre infraštruktúru Enrico Giovaini.

Talianske úrady prisľúbili rýchle vyšetrenie pádu lanovky. Vyžiadal si 14 obetí
TASR/AP

Podľa prokuratúry z doposiaľ nezistených príčin pravdepodobne nefungoval bezpečnostný brzdový systém. Médiá uviedli, že prokuratúra zvažuje, či je možné vzniesť obvinenie zo zabitia z nedbanlivosti.

Lanovka viezla návštevníkov z mesta Stresa na vrchol hory Mottarone, keď kabína spadla z nosného lana a skĺzla dolu svahom. Nešťastie prežili iba dve deti, jedno z nich však neskôr podľahlo zraneniam v nemocnici v Turíne.

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že päť z obetí boli izraelskí občania. Jediným preživším je päťročný chlapec, ktorý pri nehode prišiel o oboch rodičov a mladšieho súrodenca. Podľa médií je s ním v nemocnici jeho teta.

Spoločnosť zodpovedná za každoročnú kontrolu linky lanovky uviedla, že posledná inšpekcia prebehla v novembri 2020 a "nepreukázala nezrovnalosti". Linku tiež kontrolovali v roku 2016 po  renovácii. Rodinám obetí nešťastia vyjadrila na sociálnej sieti Twitter sústrasť aj šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

Lanovku uviedli do prevádzky len nedávno po zmiernení opatrení spojených s pandémiou koronavírusu, píše

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok