Obrovský úspech vedcov. Po prvý raz čiastočne obnovili zrak u slepého muža

TA3 TASR
24.5.2021 20:08

Vedcom sa po prvý raz podarilo čiastočne obnoviť zrak u slepého pacienta úpravou jeho buniek. Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na výsledky publikované v pondelok v prelomovej štúdii.

Obrovský úspech vedcov. Po prvý raz čiastočne obnovili zrak u slepého muža
TASR/AP (ilu)

Predmetná metóda - optogenetika -, ktorá je vyvíjaná na poli neurovedy už približne dve desaťročia, zahŕňa genetickú zmenu buniek tak, aby mohli produkovať viac proteínov citlivých na svetlo.

V niektorých prípadoch slepectva, známych ako zdedená choroba fotoreceptorov, sietnicové bunky citlivé na svetlo, ktoré produkujú proteíny potrebné pre prenos vizuálnej informácie do mozgu prostredníctvom optického nervu, postupne degenerujú.

Experiment s výborným výsledkom

Vedci z Európy a USA si na svoj experiment najali muža, ktorý pred 40 rokmi prišiel o zrak následkom zdedenej choroby fotoreceptorov, a začali ho liečiť optogenetickými technikami.

To zahŕňalo podávanie injekcií do jeho oka a niekoľkomesačnú stimuláciu špeciálnymi okuliarmi vyžarujúcimi svetlo, ktoré premieňali obrazy vizuálneho sveta na svetelné impulzy premietané v reálnom čase na jeho sietnicu.

Vedci u tohto 58-ročného pacienta dokázali obnoviť čiastočný zrak a umožniť mu rozpoznávať, počítať, lokalizovať a dotýkať sa rôznych predmetov položených na stole pred ním. José-Alain Sahel z univerzity Sorbonne a Národného vedecko-výskumného centra (CNRS) v Paríži - vedúci autorského tímu stojaceho za zverejnenou štúdiou - uviedol, že experiment potvrdil možnosť využitia optogenetiky na obnovenie zraku u ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok