Porušil Kysel povinnosti prokurátora? Disciplinárnym návrhom Žilinku sa bude zaoberať 3. komisia

TA3 TASR
24.5.2021 16:16

Návrhom na disciplinárne konanie voči prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry Petrovi Kyselovi za porušenie povinností prokurátora sa bude zaoberať v budúcnosti 3. disciplinárna komisia Generálnej prokuratúry SR. Uviedol to hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

Porušil Kysel povinnosti prokurátora? Disciplinárnym návrhom Žilinku sa bude zaoberať 3. komisia
TASR/Jakub Kotian

Rezignovanie na zákonnú povinnosť

Členovia komisie sú z Krajskej prokuratúry Košice, Okresnej prokuratúry Košice I a Krajskej prokuratúry Banská Bystrica. Návrh na začatie disciplinárneho konania podal generálny prokurátor Maroš Žilinka 13. mája.

Návrh sa týka prípadu exriaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností Prezídia Policajného zboru Jozefa Reháka, keď Kysel vybavoval žiadosť obvineného o prepustenie z väzby na slobodu po obdobie takmer dvoch mesiacov. Žilinka to považuje za zjavné rezignovanie na zákonnú povinnosť vybavovať väzobné veci prednostne a urýchlene.

Nesúhlasil s postupom Lipšica

Žilinka sa nestotožnil s tým, že špeciálny prokurátor Daniel Lipšic riešil toto pochybenie pohovorom. Generálny prokurátor nezastáva názor, že zo strany prokurátora ÚŠP išlo o nedostatky pri plnení služobných povinností menšieho významu, ktoré možno vybaviť pohovorom.

Jozefa Reháka prepustil z väzby senát Najvyššieho súdu (NS) SR na slobodu 14. apríla. Zrušil tak napadnuté rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.

Reháka zadržali v rámci policajnej akcie Judáš na začiatku decembra 2020. Medzi obvinenými boli v tomto prípade bývalý prezident Policajného zboru (PZ) Milan Lučanský, bývalí predstavitelia Slovenskej informačnej služby (SIS) a aj bývalí vysokopostavení funkcionári PZ a finančnej správy. Obvinení boli z korupcie a jedna osoba aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok