Svet je vo vojne s vírusom. Najvyššiu cenu už zaplatilo vyše 115-tisíc zdravotníkov

TA3 TASR
24.5.2021 13:42

Po celom svete zomrelo od začiatku pandémie už najmenej 115-tisíc zdravotníckych pracovníkov, ktorí podľahli komplikáciám spojeným ochorením Covid-19. Oznámil to v pondelok riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus, píše agentúra AFP.

Svet je vo vojne s vírusom. Najvyššiu cenu už zaplatilo vyše 115-tisíc zdravotníkov
TASR/AP

"Počas takmer 18 mesiacov zdravotnícki pracovníci na celom svete museli zvládať boj so smrťou," povedal Ghebreyesus na úvod každoročného Zasadnutia Svetového zdravotníckeho zhromaždenia - orgánu WHO zloženého z ministrov zdravotníctva členských štátov.

"Mnohí z nich sa nakazili a hoci údaje nie sú dostatočné, odhadujeme, že najmenej 115.000 pracovníkov v zdravotníctve zaplatilo v službe ostatným najvyššiu cenu," priblížil Ghebreyesus.

Vyzval na očkovanie

Šéf WHO okrem toho vyzval na vynaloženie intenzívneho globálneho úsilia na to, aby bolo do septembra v každej krajine na svete zaočkovaných proti koronavírusu aspoň desať percent populácie.

Generálny tajomník OSN António Guterres na úvod WHA zdôraznil, že "svet je vo vojne s vírusom". "Na zvýšenie kapacity našich 'zbraní' potrebujeme systém a naliehavosť 'vojnovej' ekonomiky," povedal Guterres.

Z údajov zhromaždených agentúrou AFP vyplýva, že na celom svete bolo podaných už viac ako 1,5 miliardy dávok vakcín proti covidu, a to približne po polroku od začiatku masového očkovania. Takmer tri pätiny z nich dostali ľudia v troch krajinách sveta - v Číne, USA a Indii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok