Dozor nad konaním voči exšéfovi NAKA bude robiť generálna prokuratúra

TA3 TASR
24.5.2021 13:11

Dozor nad zákonnosťou v prípravnom konaní vo veci obvineného bývalého riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry Branislava Zuriana bude vykonávať prokurátor Generálnej prokuratúry SR. Rozhodol o tom v pondelok generálny prokurátor Maroš Žilinka. Informoval o tom hovorca GP SR Dalibor Skladan.

"Generálny prokurátor SR 24. mája rozhodol, že z dôvodu vylúčenia akýchkoľvek pochybností o objektívnosti alebo účelovosti trestných konaní vedených proti obvinenému bývalému riaditeľovi NAKA B. Z. pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a prečin ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti a obvinenému vedúcemu operatívneho oddelenia NAKA J. K. pre prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa bude ďalší výkon dozoru nad zákonnosťou v prípravnom konaní v oboch trestných veciach vykonávať priamo prokurátor GP SR," dodal hovorca.

Preskúmajú obvinenie i zásah

Ako ďalej zdôraznil Skladan, prokurátor GP SR v rámci výkonu dozoru preskúma zákonnosť a odôvodnenosť vznesenia obvinenia oboch obvinených. Zároveň aj zákonnosť, primeranosť a proporcionalitu postupu policajných orgánov pri domovej prehliadke vykonanej v piatok u obvineného Branislava Zuriana.

"Prokuratúra SR sa v súčinnosti s príslušnými orgánmi Policajného zboru zaoberá a preveruje všetky skutočnosti o možných podozreniach z ovplyvňovania vyšetrovaní závažnej trestnej činnosti a garantuje objektívnosť a zákonnosť ich objasnenia. Vo veci koná prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava pod dohľadom prokurátora GP SR," povedal hovorca.

Spoluobvineného bývalého šéfa operatívcov Jána K. v nedeľu Okresný súd Bratislava III do väzby nezobral. Informoval o tom hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. "OS Bratislava III rozhodol tak, že nevyhovel návrhu KP BA a nevzal obvineného do väzby. Dôvodom nevzatia je, že nie sú splnené materiálne podmienky väzby," uviedol Adamčiak. Prokurátor podal voči rozhodnutiu sťažnosť. "Preto sudca pre prípravné konanie okresného súdu vytýčil termín verejného zasadnutia odvolacieho KS v Bratislave na piatok 28. mája o 9.00 h," dodal Adamčiak.

V piatok ráno u Branislava Zuriana doma v Poprade zasahovala polícia. Ten je však v súčasnosti podľa posledných informácií v zahraničí. Bývalý šéf NAKA mal byť podľa medializovaných správ obvinený zo zneužitia právomocí verejného činiteľa a z ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Obviniť ho mala inšpekcia ministerstva vnútra. Branislav Zurian požiadal o uvoľnenie zo služobného pomeru k 15. máju. Z funkcie odišiel na vlastnú žiadosť. Zároveň odišiel aj z polície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok