Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Chemický proces premení plast na letecké palivo už za hodinu

Chemický proces premení plast na letecké palivo už za hodinu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo sa každý rok vyrobia milióny ton plastu, len niekoľko percent sa recykluje, čo je do veľkej miery spôsobené ťažkosťami pri premene materiálu na užitočné prvky pre iné výrobky. Nový chemický proces by však mohol trocha pomôcť tým, že najbežnejšie používaný plast premení do jednej hodiny na komponent pre letecké palivo.

Vedci už istý čas skúmajú myšlienku použitia chemických reakcií na premenu plastov ako stavebných blokov pre letecké palivo a iné výrobky. Použitím materiálu a jeho kombináciou s katalyzátormi pri vysokých teplotách sa môže plast redukovať na organické zlúčeniny nazývané ako uhľovodíky, ktoré sú tvorené vodíkom a uhlíkom a pôsobia ako stavebné prvky pre rôzne druhy paliva.

Najnovšia štúdia tímu výskumníkov z Washingtonskej štátnej univerzity však ukazuje nový základ pri relatívne miernych teplotách a krátkom časovom rámci potrebnom na vykonanie tohto procesu. Vedci pritom experimentovali s katalyzátormi a podmienkami potrebnými na premenu polyetylénu, plastu použitého vo všetkom možnom, od nákupných tašiek, až po fľaše so šampónom, na uhľovodíky, a prišli s novým výrobným procesom.

Vedci Hongfei Lin a Chuhua Jia vyvinuli novú techniku recyklácie plastov, ktorá ich redukuje na stavebné bloky pre letecké palivo a ďalšie výrobky.

Pomocou katalyzátora vyrobeného z uhlíka a striebristo bieleho kovu ruténia, spolu s niektorými bežne používanými rozpúšťadlami, dokázal tím už do jednej hodiny premeniť okolo 90 percent plastu na komponenty pre letecké palivo a ďalšie uhľovodíky. To sa uskutočnilo pri teplote len okolo 220 ° C, čo bolo oveľa priateľskejšie a ekonomicky životaschopnejšie, ako podmienky požadované pre podobný proces, kedy bola teplota spracovania okolo 500 ° C.

Počas experimentovania tím zistil, že je možné vylepšiť proces výroby stavebných prvkov pre ďalšie vysoko hodnotné výrobky, ako sú mazivá. To zahŕňalo jednoduchú zmenu teploty, množstva použitého katalyzátora alebo časového rámca na dosiahnutie konečného výsledku.

Vedci tvrdia, že v závislosti od požiadaviek trhu sa môže výrobný proces nastaviť na to, aký produkt sa bude generovať. Aplikácia tohto efektívneho procesu môže pritom poskytnúť sľubný prístup k selektívnej výrobe vysoko hodnotných produktov z odpadového polyetylénu.

Tím teraz pracuje na rozšírení tohto procesu s ohľadom na komercializáciu technológie a dúfajú, že ju prispôsobia tak, aby zvládla aj iné formy plastového odpadu.

Nová štúdia bola publikovaná v magazíne Chem Catalysis.