Nehýbe sa, priberá, začína fajčiť? Vášmu dieťaťu hrozia krvné zrazeniny!

TA3/bd
24.5.2021 09:02

Aj keď sú tieto stavy u detí zriedkavejšie ako u dospelých, počet krvných zrazenín nebezpečne stúpa. Zabrániť ich vzniku môžu u dieťaťa aj samotní rodičia. Sledujte jeho hmotnosť a aktivity. Deti s nadváhou totiž patria do rizikovej skupiny.

Nehýbe sa, priberá, začína fajčiť? Vášmu dieťaťu hrozia krvné zrazeniny!
Pexels

Ohrozené deti v nemocnici

Základnou príčinou je slabý prietok krvi v žilách u detí pripútaných na nemocničné lôžko. Aj poškodenie vnútornej výstelky žíl môže za ich vznik. Deštrukcia vzniká umiestním katétra do žily, keď v krvi cirkulujú určité lieky alebo toxíny. Aj dedičnosť zrážania krvi zvyšuje tendenciu dieťaťa mať tromby. Tieto zdedené stavy nazývame genetická trombofília.

Rizikom sú aj antikoncepčné tabletky, náplasti alebo vaginálne krúžky, ktoré obsahujú estrogén a ďalšie hormóny, zvyšujúce riziko u dospievajúcich dievčat. Medzi ďalšie rizikové faktory patrí chronické ochorenie, závažná infekcia, rakovina, abnormálna štruktúra srdca a poruchy imunitného systému. Tieto problémy sa vyskytujú celkovo u 1 z 10 000 detí. Oveľa častejšie však u hospitalizovaných detí, približne 1 z 200 pacientov. Dôvodom je už spomínaná znížená pohyblivosť, ako pripútanie na nemocničné lôžko alebo nehybnosť končatín po úraze.

pexels-dominika-roseclay-4434751_0a140371-2fb2-3521.jpg

Dôležité krvné testy

U detí je diagnóza poruchy zrážania založená na príznakoch a rodinnej anamnéze. Krvné testy zahŕňajú kompletný krvný obraz, kde sa kontrolujú červené krvinky, biele krvinky a krvné doštičky. Niekedy sa kontrolujú aj mladé červené krvinky (retikulocyty). Dôležité sú aj tzv. skúšky zrážanlivosti. Testy určujú hladinu faktorov zrážania v krvi dieťaťa a čas potrebný na zrážanie.

Príznaky krvných zrazenín u detí

Veľa znakov a symptómov je rovnakých u detí i dospelých. Ak má pacient nasledujúce príznaky a existuje podozrenie na krvnú zrazeninu, môže sa na potvrdenie diagnózy použiť skenovanie pomocou počítačovej tomografie, magnetickej rezonancie alebo ultrazvuk:

  • Bolestivý opuch na končatine
  • Neobvykle silná bolesť hlavy spojená s rozmazaným videním
  • Bolesť na hrudníku, ktorá sa zhoršuje pri hlbokom dýchaní
  • Krvavý kašeľ

pexels-fotografierende-2827798_0a140371-3028-f1b3.jpg

Liečba krvnej zrazeniny

Najúčinnejšie sú antikoagulačné lieky, ktoré slúžia na liečbu a prevenciu zrážania krvi. Dávky sa zvyčajne upravujú podľa veku a hmotnosti dieťaťa. Ich používanie je však u detí obzvlášť náročné, pretože účinok je do značnej miery ovplyvnený stravou a inými liekmi, ktoré si vyžadujú časté odoberanie krvi.

Najlepšia prevencia je výchova

Zabrániť vzniku zrazenín môžu u dieťaťa aj samotní rodičia. Sledujte jeho hmotnosť. Deti s nadváhou patria do rizikovej skupiny. Rovnako ako neaktívne deti. Dievčatá, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu príliš skoro a detskí fajčiari sú mimoriadne ohrození.

Témy: Nadváha liek
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok