Briti uvažujú o vlastnej kryptomene. V čom sa má líšiť od bitcoinu?

TA3 ČTK
24.5.2021 07:00

Britské úrady uvažujú o vytvorení novej digitálnej meny, ktorá by sa mohla nazývať britcoin. Ministerstvo financií a britská centrálna banka ešte v apríli uviedli, že budú spolu hodnotiť výhody digitálnej meny vydávanej centrálnou bankou. Oznámenie prišlo v čase, kedy sú platby v hotovosti všeobecne na ústupe, a čiastočne aj pre pandémiu.

Briti uvažujú o vlastnej kryptomene. V čom sa má líšiť od bitcoinu?
TASR/AP (ilustračné)

Pokiaľ menu schvália, mala by byť novou formou digitálnych peňazí pre použitie do domácností a podnikov. Nenahradí ale súčasnú hotovosť a bankové vklady, skôr bude existovať spolu s nimi.

Digitálne meny, ktoré sú k dispozícii iba v digitálnej alebo elektronickej podobe, sa už skúmajú či zavádzajú v niekoľkých ďalších krajinách, a mnoho ich zástancov čerpá inšpiráciu z úspechu bitcoinu a ďalších takzvaných kryptomien. Avšak digitálne meny podobné tej, o akej uvažuje Británia, sa od bitcoinu líšia, pretože ich vydávajú štátne orgány. Bitcoin je navrhnutý tak, aby ho nikto nemohol akokoľvek ovplyvňovať, teda ani vláda a centrálne banky.

V súčasnosti majú takúto digitálnu menu Bahamy, i keď napríklad Čína ju v niekoľkých mestách už testuje. Švédsko uviedlo, že by mohlo mať vlastnú digitálnu menu do roku 2026.

Jednou z výhod digitálnej meny by bolo, že by mohla slúžiť ako posila platieb kartou, pokiaľ by platby v hotovosti v ďalších rokoch ďalej klesali. Očakáva sa, že do konca tohto desaťročia bude v Británii iba jedna z desiatich plateb uskutočnená tradičnými papierovými peniazmi. Zástancovia digitálnych mien sa tiež domnievajú, že to môže byť pre ľudí ďalšia možnosť, ako nakupovať na internete.

Bahamy, Čína či Švédsko

V súčasnosti majú takúto digitálnu menu Bahamy, i keď napríklad Čína ju v niekoľkých mestách už testuje. Švédsko uviedlo, že by mohlo mať vlastnú digitálnu menu do roku 2026. Európska centrálna banka naznačila, že elektronické euro by mohlo byť vytvorené do štyroch rokov.

Skúmanie možností vzniku digitálnej meny je súčasťou mnohých opatrení, ktoré by podľa britského ministra financií Rishiho Sunaka mohli pomôcť britskému finančnému technologickému sektoru. "Našou víziou je otvorenejší, zelenší a technologicky vyspelejší sektor finančných služieb," povedal na tlačovej konferencii Sunak. Podľa neho by to mohlo pomôcť upevniť pozíciu Británie ako popredného svetového finančného lídra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok